Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

“Yurtsuzlar” Hakkında Düşünceler

Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 6-11 Ekim 2021 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1500 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını sebebiyle Türkiye, diğer pek çok ülke gibi yüz yüze eğitime ara vermiş, online eğitime geçiş yapmıştı. Bu süreçte kaldığı yurt odasından çıkan veya evini kapatan, aile evlerine geri dönen pek çok öğrenci, 2021-2022 eğitim öğretim yılı itibariyle yükseköğretim kurumlarının hibrit bir model çerçevesinde eğitime devam edeceğini açıklamasıyla birlikte üniversite okudukları illere geri dönüş yaptı. Özellikle İstanbul gibi üniversite sayısı ve öğrenci kapasitesiyle öne çıkan büyük şehirler öğrenci akımına uğradı. 

Türkiye ekonomisinin durumu, artan ev ve özel yurt kiraları, devlet yurtlarının yetersizliği ve öğrencilerin geçim sıkıntıları gibi problemlerin üst üste binmesiyle Türkiye’de yeni bir öğrenci hareketinin oluşumuna şahit olduk. “Barınamayanlar” ve “Yurtsuzlar” isimlerindeki oluşumlarla hayat pahalılığına, insani yaşam ve temel barınma hakkına dikkat çeken öğrenciler, aralarında İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa’nın da olduğu pek çok ilin parklarında sabahlayarak seslerini duyurmaya çalışıyor.

“Yurtsuzlar” ile ilgili tartışmalar sürerken bizler de Türkiye toplumunun “Barınamayanlar” ve “Yurtsuzlar” gibi öğrenci oluşumlarının eylemleriyle ilgili fikirlerini araştırdık. Türkiye Raporu’nun Ekim 2021 sayısı için katılımcılarımıza “Barınma sorunu çeken ve “Yurtsuzlar” adı altında birleşen üniversite öğrencileri hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusunu yönelttik ve sonuçları yorumladık.

Çoğunluğa göre barınma sorunu bir ihmalkarlık ve mağduriyet  

Katılımcılarımızın %40’ı pandeminin öğrencilerin yurt ve ev sorunlarına bir bahane olarak gösterilemeyeceğini düşünüyor. Pandemi gerçeği ile yaşıyor olsak da yetkililerin önlem almış olması gerektiğini düşünen önemli bir kitlenin varlığı göze çarpıyor. Soruya cevap verenlerin neredeyse üçte biri, yurt probleminin sadece pandemi ile açıklanamayacağını, bu meselenin Türkiye’nin var olan sorunlarından biri olduğunu ve öğrencilerin mağdur edildiğini dile getiriyor.  

Katılımcılarımızın %12’si yurt ve ev bulmakta, ücretleri karşılamakta zorlanan öğrencilerin yaşadığı zorluğu normal buluyor ve yaşanan sıkıntıların pandemi ile ilişkili olduğunu belirtiyorlar. %11 ise Türkiye’de yurt sorununun çözüldüğünü ve öğrencilerin provoke edildiğini düşünüyor. Verilen bu cevabın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “ ‘Türkiye'de şu an yurt yokmuş diye' böyle yalan yanlış kampanyalar sürdürülüyor.” açıklamasını hatırlattığını söylemek yerinde olacaktır.

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.