Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Altılı Masa: Nerede Dağılmıştık?

Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 6-9 Mart 2023 tarihinde Türkiye çapında 26 ilde 2000 kişi ile yapılan anket çalışmasına aittir.

Altı partinin ittifakı ile oluşan Altılı Masa’nın adayı seçimin en kritik tartışma konularından biriydi. Bu tartışmalar gündemdeyken 2 Mart tarihinde Altılı Masa aday belirleme amacıyla toplandı. Kulislerde “masada anlaşmazlık” iddiası gündeme geldi. Aday belirleme toplantısının ertesi günü 3 Mart tarihinde Meral Akşener açıklamasında “İYİ Parti kıskaca alınmıştır, buna boyun eğmeyeceğiz. Ne bir kumar masasında ne de noter masasında olmayacağız.“ açıklamasıyla gündeme oturdu. Bu açıklama ile masadan resmen ayrıldığını açıkladı.

Bu tarihte, Akşener konuşmasında kamuoyunda sıkça konuşulan potansiyel adaylar olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’ı aday olarak önerdiklerini iletti. Masadaki diğer beş partinin Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığında hemfikir olduğunu söyledi. Konuşmasına, “Şahsi hırsların Türkiye’ye tercih edildiğini, İYİ Parti’nin bunun için kurulmadığını” da ekledi.

6 Mart tarihinde masada yer alan beş siyasi partinin lideri adayı duyurmak üzere toplandı ancak toplantı 1 saat ileri alındı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun isteği doğrultusunda Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş, Meral Akşener’i masaya davet etme amacıyla İYİ Parti Genel Merkezi’ne bir ziyaret gerçekleştirdi. Gerçekleşen ziyaret sonucunda CHP, Meral Akşener’in masaya dönmesi için Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcıları olma şartını kabul etti. Sürecin sonunda, 72 saatlik ayrılıktan sonra İYİ Parti yeniden Altılı Masa’nın parçasıydı.

Türkiye Raporu olarak İYİ Parti’nin Altılı Masaya döndüğü günün sabahında başlayan anketimiz ile kamuoyunun konuya ilişkin görüşlerini ölçtük. Katılımcılarımıza “Meral Akşener’in Altılı Masa’nın adayı konusundaki çıkışıyla ilgili sayacaklarımdan hangisine/ hangilerine katılırsınız?” diye sorduk.

Sonuçlara baktığımız zaman, katılımcıların yanıt oranları birbirine çok yakın. Ancak %53 ile çoğunluğu İYİ Parti’nin masadaki diğer beş partinin kararına uyması gerektiği yanıtına katılıyor.

İYİ Parti’nin ayrılmasının muhalefe zarar verdiğine katılanlar ve katılmayanların oranı eşit, bu konuda toplumda ikiye bölünme söz konusu.

Katılmıyorum cevabını verenlerin en yüksek olduğu yanıt ise %55 ile Akşener’in çıkışının muhalefetin seçim kazanma şansını azalttığı yanıtı oluyor.

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.