Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 3-5 Ekim 2023 tarihlerinde Türkiye çapında 26 ilde 2000 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.
Bundan 10-15 yıl öncesine kadar akıllı telefonların günlük hayatımızı yönlendirme gücüne sahip olmadığı bir dünyada yaşıyorduk. Yazılı basın gücünü yitirmemiş, gazeteler henüz dijitalleşmemişti. Siyasetin, dış politikanın, sosyal hareketlerin yeni yeni filizlenen sosyal medya platformlarına taşınması 2010’lu yılların başında gerçekleşti. Bu yeni fenomen, bilgiye erişme yöntemlerimiz kadar kendimizle ve çevremizle kurduğumuz ilişkileri toptan değiştirdi. Türkiye Raporu’nun Ekim ayı araştırmasında kamuoyunun sosyal medya pratiklerini mercek altına aldık.
Katılımcıların dörtte üçünden fazlası sosyal medyayı haberleri takip etmek için kullanıyor. Bilgi edinme ve haber amacıyla katılımcıların en büyük bölümünün kullandığı uygulama %61 ile Instagram. Hemen arkasından mesajlaşma özelliğiyle bilinen Whatsapp (%58) geliyor. Facebook %49, Youtube ise %42 oranında bilgi edinme ve haber amacıyla kullanılıyor. Twitter ise sıralamamızda %34 oranıyla en çok kullanılanlar arasında beşinci sıraya yerleşiyor. Bu amaçlarla en az kullanılan uygulama ise TikTok (%19).
Eğitim seviyesi ilerledikçe sosyal medyayı haber takip etmek için kullananların oranı ve ortalama kullanılan sosyal medya platformu sayısı yükseliyor. İlkokul ve altı eğitim grubundakilerin %63’ü sosyal medyayı haberleri takip etmek için kullandığını belirtirken bu oran üniversite mezunlarında %88’e yükseliyor.