Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Yurtdışı Oylarının Genel Seçimlere Etkisi

Seçimlere yaklaşık 1 aylık bir süre kaldı ve seçime dair tartışılan en önemli konulardan bir tanesi de yurtdışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının oy kullanması. Geçtiğimiz yılın ocak ayında katılımcılarımıza “Yurtdışında Yaşayan Türkiye Vatandaşları Oy Kullanmalı mı?” sorusunu yönelttiğimiz zaman katılımcılarımızın %51’i oy kullanmamaları gerektiğini belirtmişti. Biz de bu nedenle, Türkiye Raporu olarak, 2018 Genel Seçimleri’nde yurtdışında kullanılan oyların nasıl dağıldığını, seçim sonuçlarını ne kadar etkilediğini araştırdık.

Yurtdışında toplam ne kadar seçmen olduğuna ve oy kullanıldığına baktığımız zaman, yapılan iki seçimde de seçmenlerin yarısının oy kullandığını görüyoruz. Yurtdışında toplam 7,524 sandıkta oy kullanılırken 3,032,026 Türkiye vatandaşı seçmenin Cumhurbaşkanı seçimlerinde 1,519,395’i, Genel seçimlerde ise 1,521,566’sı oy kullandı.

2018 Cumhurbaşkanı seçimlerinin yurtdışı sonuçlarına baktığımız zaman, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın %59,4 ile başı çektiği görülüyor. İkinci sırada %25,8 oyla CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce yer alırken üçüncü sırada ise %11,1 oy ile HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş var.

2018 Genel seçimlerinin yurtdışı sonuçlarına baktığımız zaman, AK Parti yurtdışında verilen oyların %51,7’sini alırken CHP ise %17,8 ile ikinci sırada yer alıyor. Buna karşın, HDP oyların %17,3’ünü alırken HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın ise sadece %11,1 alması ilginç bir sonuç. İttifaklar olarak bakarsak, Cumhur İttifakı’nın %59,7, Millet İttifakı’nın ise %22,6 oranında oyu olduğunu görüyoruz. 

Bunun yanında, oyların dağılımı da çok önemli bir nokta. Cumhurbaşkanı seçiminde oylar direkt olarak Cumhurbaşkanı adaylarına gittiği için herhangi bir dağılım yapılmazken genel seçimlerde ise durum farklı ve önemli. Yurtdışında verilen oyların dağılımı yapılırken, oylar illere, toplam seçmendeki illerin paylarına göre dağıtılıyor. 2018 Genel seçimlerinde, Adana üzerinden örnek vermek gerekirse, Adana’nın toplam seçmendeki payı %2,65 olduğu için Adana yurtdışında verilen oyların %2,65’ini alıyor. Yani, yurtdışında kullanılan oyların yaklaşık 40 bini Adana’ya giderken bu oylar partilerin yurtdışındaki oylarının yüzdelerine göre dağıtılıyor. Bu durumda, AK Parti yaklaşık 20,500, CHP 7,039, HDP 6,880, MHP 3,181 ve İYİ Parti ise 1,591 ilave oy almış oluyor.

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.