Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Ulaşım Ücretleri

Son yıllarda mazot fiyatlarında gerçekleşen radikal artış, belediyelerin toplu ulaşıma zamlar yapmasına neden oldu. 11 büyükşehir belediyesinde  yerel seçimlerin gerçekleştiği 2019 yılından bu yana toplu taşımaya yapılan zam oranlarını, 2019 ve 2023 ücretlerini derledik.

Araştırmamızda yer alan 11 belediyenin 5’i CHP’nin (Adana, Ankara, Antalya, İstanbul, İzmir), 4’ü AK Parti’nin (Bursa, Gaziantep, Konya, Kayseri), 1’i MHP’nin (Manisa) elinde bulunurken, HDP’nin kazandığı fakat sonrasında kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi de listede yer alıyor.

2019 yılında tam bilet ücretinin en düşük olduğu şehirler 2.25 ile Adana ve Van olurken en yüksek olduğu şehirler ise 3.5 ile İstanbul, 3.56 ile İzmir ve 3.6 ile Kayseri oluyor. 2023 yılındaki güncel ücretlere incelendiğinde ise en düşük tam bilet ücretinin 4.5 ile Konya’ya ait olduğu görülüyor. En yüksek ücret 9.9 ile İstanbula ait.

Son 4 yılda toplu ulaşımda tam biletteki en yüksek artış %280’le Ankara’da gerçekleşti. En düşük zam oranı ise açık ara fark ile Konya’da uygulamaya geçti. Konya’da tam bilete %80 oranında zam yapıldı.


Öğrenci bilet ücretlerini incelediğimizde 2019 yılında en düşük bilet ücretinin 1.4 ile Adana ve Gaziantep’e ait olduğunu görüyoruz. En yüksek ücret ise 2 ile Manisa’ya ait. 2023 yılında ise 2.5 ile Konya en düşük öğrenci bilet ücretine ait şehir oluyor. Konya aynı zamanda 2023 yılında tam bilette de en düşük ücrete sahip şehir olarak öne çıkıyor.

Öğrenci bilet ücretlerinin zam oranını incelediğimizde 2019’dan 2023’e kadar olan 4 senelik sürede en yüksek zam oranına sahip şehir %233 ile Van olurken, en düşük zam oranına sahip olan şehir ise %61 ile Konya oluyor.

2019-2023 döneminde toplu ulaşımdaki fiyat artışlarının yüzdesel oranını incelediğimizde listede bulunan 11 ilin tam bilette ortalama %164, öğrenci biletinde ise %135 arttığını görüyoruz. Bir başka deyişle son 4 yılda yaklaşık 2,5 katlık bir artış söz konusu. Bu noktada ulaşımın en büyük gider kalemlerinden biri olan mazotun aynı süreç içerisinde 6 liradan 22 liraya yükselerek neredeyse 4 katlık bir artış kaydettiği belirtmekte yarar var. Ayrıca aynı dönemde asgari ücret de 4 katın üzerinde arttı.

Toplu ulaşım her dönemde belediyeler tarafından belli bir oranda sübvanse edilirken bugün sübvansiyon oranları mazot fiyatları ve şoför maaşları gibi gider kalemlerindeki marjinal artıştan ötürü tüm belediyelerde hiç olmadığı kadar yüksek. Bu durum, aynı zamanda belediyelerin İETT, EGO ve ESHOT gibi dev ulaşım kuruluşlarının tarihi zararlar yazmasını da beraberinde getiriyor.

*Kaynaklara erişim son tarih 19 Ocak 2023

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.