Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Tüm Zamanların En Çok Satan Video Oyunları

İzel Kocaman

Bilgisayarların ve oyun konsollarının yaygın olarak kullanılmaya başlandığı dönemlerden önce oyun denildiğinde aklımıza saklambaç, körebe, yakan top gibi oyunlar gelirdi. O dönemlerde yaşayan çocuklar ve gençler için oyun sahası genelde parklar ve sokaklardı. Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi oyun algımızı da fazlasıyla değiştirdi. Artık oyun denince aklımıza daha çok akıllı telefon, tablet, bilgisayar ve oyun konsolları üzerinden genelde çevrimiçi olarak oynanan video oyunları geliyor.

Tüm zamanların en çok satılan video oyunlarına baktığımızda XBox Games Studios tarafından yayınlanan ve geliştiricisi Mojang Studios olan Minecraft, 238 milyon satışla ilk sırada yer alıyor. Bu  oyunu takiben sırasıyla Rockstar Games tarafından 17 Eylül 2013’te yayınlanan Grand Theft Auto V (165 milyon), Electronic Arts tarafından  12 Eylül 2006’da yayınlanan Tetris (100 milyon), Nintendo tarafından 19 Kasım 2006’da yayınlanan Wii Sports (82 milyon 900 bin), PubG Corporation tarafından 20 Aralık 2017’de yayınlanan PubG: Battlegrounds (75 milyon satış) izliyor. Listeyi incelediğimiz zaman, ilk 10’da yer alan oyunlardan 4 tanesinin Nintendo tarafından yayınlandığını görüyoruz. Wii Sports dışında yayınlanan ve listenin 6,7 ve 8. sırasında yer alan diğer oyunlar şöyle: Super Mario Bros. (58 milyon), Mario Kart 9/ Deluxe (53 milyon 790 bin) ve Pokemon Red/ Green/ Blue/ Yellow (47 milyon 520 bin).

İlk 50’de birden fazla oyuna sahip olan diğer yayıncılar her biri beş oyunla Activision ile Rockstar Games, üç oyunla Electronic Arts ve iki oyunla Namco Bandai. Listedeki en çok oyun on üç oyunla Nintendo EAD tarafından geliştirildi. Bunu altı Pokemon oyunu ile Game Freak takip etti. Listedeki en eski oyun Mayıs 1980 tarihinde yayınlanan Pac-man iken en yeni oyun Mart 2020 tarihinde yayınlanan Animal Crossing: New Horizons oyunu oldu.

Günümüzde video oyunları hem konsollar hem bilgisayarlar hem mobil cihazlar üzerinden milyonları birbirine bağlıyor. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte kullanıcılarına yeni deneyimler yaşatan video oyun sektörünün önümüzdeki dönemde daha da büyümesi bekleniyor. 

Kaynaklar:

TÜBİTAK Bilim Genç, Video Oyunları: Kim, Ne Zaman İcat Etti?

https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/video-oyunlari-kim-ne-zaman-icat-etti

Wikipedia, List of best-selling video games

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_video_games

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.