Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 7-9 Haziran 2022 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1500 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.
Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi bütün dünyada olduğu gibi Avrupa’da da büyük bir tedirginlik yarattı. Finlandiya İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği ile savaştığı ve Rusya ile yaklaşık 1500 kilometrelik sınırı olduğu için ülke güvenliğini sağlamak için komşusu İsveç ile birlikte 18 Mayıs tarihinde NATO’ya başvurdu. İsveç’in Rusya ile Finlandiya kadar sorunu olmamakla İsveç, Rusya ile en son 1809 yılında savaşmış, savaşı kaybetmiş ve Finlandiya’yı Rusya’ya kaptırmıştır. İkinci Dünya Savaşı’nda ise taraf olmayan Baltık Ülkesi, sonrasında da tarafsız kalmıştır. Buna karşın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan henüz ülkeler resmi başvuruları yapmadan, 13 Mayıs tarihinde Türkiye’nin bu ülkelerin üyeliklerine karşı çıkacağını açıkladı. Bunun gerekçesi olarak da özellikle İsveç’in PKK ve Fetö konusundaki tavrını eleştirdi. Bu sebeple, bir ülkenin NATO’ya üye olabilmesi için üye 30 ülkenin oy birliği gerektiği için gözler, bu ülkelerin NATO’ya girmesine karşı olan tek ülkeye yani Türkiye’ye çevrildi.
Biz de Türkiye Raporu olarak Haziran ayının birinci raporu için katılımcılarımıza Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı çıkmasıyla ilgili görüşünü sorduk. Katılımcıların en fazla tercih ettiği seçenek %62 ile “Türkiye NATO içinde daha uzlaşmacı tavır sergilemeli” seçeneği oldu.
Bunun yanında, sonuçlar değerlendirildiği zaman bütün seçeneklerde oranların birbirine çok yakın olduğu göze çarpıyor. İsveç’in PKK ve FETÖ’ye karşı olan hoşgörülü yaklaşımından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkisini destekleyenlerin oranı %61. Buna karşın, toplumun tamamı bunu tamamen dış politikaya yönelik bir hamle olarak görmüyor. Yine toplumun %61’i Erdoğan’ın bu tavrının iç siyasete yönelik olduğunu, kendisine olan desteği artırmak amacıyla yaptığını düşünüyor.