Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Dünyanın En Çok Satan Akıllı Telefon Markaları

İzel Kocaman

Hong Kong merkezli uluslararası araştırma şirketi Counterpoint, 2022 yılının ikinci çeyreğine ilişkin akıllı telefon pazar raporunu yayımladı. Yayınlanan rapora göre küresel çapta cep telefonu pazarı gelirleri ikinci çeyrekte %15 oranında düşerek 95,8 milyar dolara geriledi. Çin’deki kısıtlamalar ve devam eden jeopolitik belirsizlik gibi faktörler nedeniyle küresel telefon sevkiyatlarındaki düşüş, aynı dönemde ortalama satış fiyatını %6 artmasına rağmen gelirleri azalttı. Bir başka deyişle, yıllık %6’lık işletme karı artışı, sevkiyattaki düşüşten ziyade ortalama satış fiyatı büyümesine karşılık geldi ve ikinci çeyrekte 13,1 milyar dolara kadar ulaştı.

2022 yılının ikinci çeyreğinde yapılan toplam 294.5 milyon akıllı telefon satışı içinde, en çok satışı yapan marka 62.5 milyon ile Samsung oldu. Bu markayı sırasıyla 46.5 milyon satış ile Apple, 39.5 milyon satış ile Xiaomi, 28.2 milyon satış ile OPPO, 25.5 milyon satış ile vivo ve 92.3 milyon satış ile diğer markalar takip etti. Yani, Samsung %21 ile pazar payına en çok sahip olan marka oldu. Bu markayı %16 ile Apple, %13 ile Xiaomi, %10 ile Oppo, %9 ile vivo ve %31 ile diğer markalar izledi. Aynı yılın bir önceki çeyreğine baktığımızda ise toplamda 326.4 milyon satış gerçekleşmişti. Gerçekleşen bu satış rakamından 74.5 milyonunu Samsung, 59 milyonunu Apple, 39 milyonunu Xiaomi, 30.9 milyonunu OPPO, 24.8 milyonunu vivo, 98.2 milyonunu diğer markalar üstlendi.

Hem satış hem pazar payı dalında kıyasıya rekabet eden iki markanın olduğunu görüyoruz: Samsung ve Apple. Geçtiğimiz sekiz çeyreğin verileri incelendiğinde, 2020’nin ve 2021’in dördüncü çeyreği hariç, savaşın kazananı her zaman Samsung oldu. Her ne kadar iki büyük marka piyasada söz sahibi olsa da “Made in India” olarak adlandırılan (OPPO, vivo…vs.) akıllı telefon sevkiyatları 2022’nin ikinci çeyreğinde (Nisan-Haziran) yıllık bazda %16 artarak 44 milyon adede ulaştı. OPPO’nun bu dönemde -yerel rakiplerine kıyasla- %23.9 olan pazar payı, bir önceki yılın aynı döneminde %20 idi. Benzer bir şekilde vivo da pazar payını bir yılda %13.3’ten %14’e çıkardı.

Kaynaklar:

Counterpoint, Global Smartphone Market Share: By Quarter

https://www.counterpointresearch.com/wp-content/uploads/2022/04/Counterpoint-Research-Global-Smartphone-Market-Q2-2022.pdf

Counterpoint, Counterpoint Smartphone Quarterly

https://www.counterpointresearch.com/wp-content/uploads/2017/06/Counterpoint-Global-Smartphone-Quarterly-Q3-2022-.pdf

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.