İzel Kocaman
Hong Kong merkezli uluslararası araştırma şirketi Counterpoint, 2022 yılının ikinci çeyreğine ilişkin akıllı telefon pazar raporunu yayımladı. Yayınlanan rapora göre küresel çapta cep telefonu pazarı gelirleri ikinci çeyrekte %15 oranında düşerek 95,8 milyar dolara geriledi. Çin’deki kısıtlamalar ve devam eden jeopolitik belirsizlik gibi faktörler nedeniyle küresel telefon sevkiyatlarındaki düşüş, aynı dönemde ortalama satış fiyatını %6 artmasına rağmen gelirleri azalttı. Bir başka deyişle, yıllık %6’lık işletme karı artışı, sevkiyattaki düşüşten ziyade ortalama satış fiyatı büyümesine karşılık geldi ve ikinci çeyrekte 13,1 milyar dolara kadar ulaştı.
2022 yılının ikinci çeyreğinde yapılan toplam 294.5 milyon akıllı telefon satışı içinde, en çok satışı yapan marka 62.5 milyon ile Samsung oldu. Bu markayı sırasıyla 46.5 milyon satış ile Apple, 39.5 milyon satış ile Xiaomi, 28.2 milyon satış ile OPPO, 25.5 milyon satış ile vivo ve 92.3 milyon satış ile diğer markalar takip etti. Yani, Samsung %21 ile pazar payına en çok sahip olan marka oldu. Bu markayı %16 ile Apple, %13 ile Xiaomi, %10 ile Oppo, %9 ile vivo ve %31 ile diğer markalar izledi. Aynı yılın bir önceki çeyreğine baktığımızda ise toplamda 326.4 milyon satış gerçekleşmişti. Gerçekleşen bu satış rakamından 74.5 milyonunu Samsung, 59 milyonunu Apple, 39 milyonunu Xiaomi, 30.9 milyonunu OPPO, 24.8 milyonunu vivo, 98.2 milyonunu diğer markalar üstlendi.
Hem satış hem pazar payı dalında kıyasıya rekabet eden iki markanın olduğunu görüyoruz: Samsung ve Apple. Geçtiğimiz sekiz çeyreğin verileri incelendiğinde, 2020’nin ve 2021’in dördüncü çeyreği hariç, savaşın kazananı her zaman Samsung oldu. Her ne kadar iki büyük marka piyasada söz sahibi olsa da “Made in India” olarak adlandırılan (OPPO, vivo…vs.) akıllı telefon sevkiyatları 2022’nin ikinci çeyreğinde (Nisan-Haziran) yıllık bazda %16 artarak 44 milyon adede ulaştı. OPPO’nun bu dönemde -yerel rakiplerine kıyasla- %23.9 olan pazar payı, bir önceki yılın aynı döneminde %20 idi. Benzer bir şekilde vivo da pazar payını bir yılda %13.3’ten %14’e çıkardı.
Kaynaklar:
Counterpoint, Global Smartphone Market Share: By Quarter
Counterpoint, Counterpoint Smartphone Quarterly