Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Afet Yönetmek Ya Da Yönetememek

Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 16-20 Şubat 2023 tarihinde Türkiye çapında 26 ilde 2000 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.

6 Şubat tarihinde, Kahramanmaraş’ta yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde depremlerde ülke tarihinin en büyük yıkımlarından bir tanesi yaşandı. Söz konusu depremlerden başta Hatay ve Kahramanmaraş olmak üzere Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Malatya ve Şanlıurfa şehirlerinin olduğu 10 şehir etkilendi. Verilen son bilgilere göre, 6 Mart’ta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamaya göre 46 bin 104 kişi hayatını kaybetti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un 28 Şubat’taki açıklamasına göre ise 582 bin bağımsız bölüm ve 202 bin bina acil yıkılacak, ağır hasarlı veya yıkık durumda. Biz de Türkiye Raporu olarak katılımcılarımıza afet yönetimi konusunda kurumlara ne kadar güvendiklerini sorduk.

Katılımcılarımız %87 ile en çok gönüllü yardımlarına, bir başka deyişle toplumdaki dayanışma duygusuna güveniyor. Deprem sonrasında ilk 3 gün afet alanına gönderilmeyen, sonra da kamuoyu tarafından gönderilen ekiplerin yeterli sayıda olup olmadığı sorgulanan askerlerin bağlı olduğu kurum TSK ise %79 ile ikinci olarak en çok güvenilen kurum oldu. Üçüncü olarak ise %76 ile Haluk Levent’in AHBAP Derneği sıralamayı takip etti.

Sonuçlara göre katılımcıların beşte birinin ya da beşte birinden fazlasının “Hiç güvenmiyorum” yanıtını verdiği kurumlar: AFAD (%22), Belediyeler (%20), Valilikler (%28) ve Kızılay (%25). Her 10 katılımcıdan 3’ü AFAD’a, belediyelere ve Kızılay’a güvenmiyor. Afet yönetimi konusunda valiliklere güvenmeyenlerin oranı ise %41. 

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.