Yusufcan Kalkan
Ipsos tarafından yapılan güncel araştırma girişimcileri inceliyor. Söz konusu araştırmaya göre, her on insandan üç tanesi (%31) hayatının bir noktasında iş kurduğunu söylerken %29’luk bir kesim ise gelecekte iş kurmayı planladığını belirtiyor.
Dünya üzerindeki girişimcilik faaliyetlerinde ve insanların girişimciliğe dair gelecek planlarında ülkelere göre büyük farklılık gözlemleniyor. Girişimcilik faaliyetinde ilk iki sırada %54 ile Peru ve Kolombiya, üçüncü sırada ise %53 ile Meksika bulunuyor. Anket verilerine göre, girişimciliğin en düşük olduğu üç ülke ise %16 ile Fransa, %14 ile Belçika ve %9 ile Japonya. Bunun yanında, Kolombiya, Meksika ve Güney Afrika’da toplumun yarıdan fazlası gelecekte bir iş kurma planına sahip. İnsanların gelecekte iş kurma planı en düşük seviyede olan ülkeler ise %13 ile İsveç ve Belçika, %11 ile Hollanda ve %8 ile Japonya. Türkiye’de ise insanların %37’si hayatının bir noktasında iş kurduğunu belirtirken %31’lik bir kesim ise gelecekte iş kurmayı planlıyor.
Devletin girişimcilere desteği hususunda var olan mevcut yardımların yeterli olduğunu düşünen toplumlar arasında Çin %70 ile ilk sırada geliyor. Onun ardında %64 ile Polonya ve %55 ile Hindistan geliyor. Bu konuda dünya ortalaması ise %30 iken Türkiye’de ise devletin girişimcilere desteğini yeterli bulanların oranı %29. Girişimcilere destek konusunda devlet yardımlarını en yetersiz bulan üç ülke ise %18 ile Arjantin, %15 ile Peru ve %9 ile Japonya. Ayrıca, yalnızca %31’lik bir kesim özel sektörün ve bankaların girişimcileri destekleyici ve teşvik edici bir politikaya sahip olduğunu düşünüyor.
Türkiye’de insanların %45’i girişimcilik konusunda ilk adımı atmadaki en büyük engelin yetersiz finansman olduğunu söylüyor. %28’lik bir kesim ise mevcut ekonomik durumun girişimcilik adına büyük bir engel olduğunu düşünüyor. Geri kalanlar ise ‘ilgisizlik’ ve ‘bilgi eksikliği’ dolayısıyla insanların girişimciliğe yanaşmadığını belirtiyor.
Finansman yetersizliğinin girişimci olmak konusundaki en büyük engel olduğunu söyleyenlerin oranının en fazla olduğu ülkeler ise %64 ile Güney Afrika, %62 ile Kolombiya ve %60 ile Meksika. Bunun yanında, refah seviyesi yüksek ülkelerde ise sorun başka. Hollanda, Britanya, İsveç, Almanya, Avustralya ve ABD gibi gelişmiş ülkelerde toplumun neredeyse yarısı ülkedeki insanların girişimcilik konusunda ‘ilgisiz’ olduğunu belirtiyor.
Sonuç olarak, tüm bu veriler göz önüne alındığı zaman, refah seviyesi yüksek olan ülkelerde insanlar kendilerini ekonomik ve sosyal anlamda daha rahat hissettiğinden ve girişimcilikte devlet desteği daha düşük olduğundan ötürü girişimciliğe pek yanaşmadığını ancak refah seviyesi düşük ülkelerde ise toplumların girişimcilik konusunda çok daha hareketli söyleyebiliriz.
Kaynak:
Ipsos, “Almost three-in-ten citizens globally say they have started a business at some point”
https://www.ipsos.com/en/global-advisor-entrepreneurialism-2022