Ayşe Hümeyra Çamurcu
Her dönem farklı bir trendin yükselişine tanıklık ediyoruz. Son yıllarda ise Instagram gibi sosyal medya platformların da etkisiyle ‘’Sağlıklı yaşam tarzı’’ yükselişe geçti. Ancak bu yükselişin yalnızca gösterişten oluşan bir sahteliği mi yoksa alışkanlıklara yansıyan bir değişimi mi içerdiğine dikkat etmek gerekiyor.
Sağlıklı bir yaşam biçimini benimserken uyku düzeninin yeri tartışılmaz bir öneme sahip. Araştırmalara göre, bir yetişkinin günde ortalama 6-8 saat aralığında uyku çekmesi gerekiyor. Bu yüzden Instagram’dan yayılan ‘’Sağlıklı yaşam’’ ve ‘’Only good vibes’’ furyasının Türkiye genelinde uyku bazında bir yansımasının olup olmadığına bakmak lazım. Sleep Cycle’ın her ülkeye özel olarak yayınladığı uyku istatistikleri bize bu konuda önemli doneler veriyor.
Sleep Cycle’ın verilerine göre, Türkiye’de insanların %25’inden fazlası geceleri 7 saat uyuyor. Ki bu da olması beklenen, sağlıklı yaşam için ideal uyku saatine denk düşüyor. Geri kalan oranlara bakıldığı zaman, %20’den fazlası 8 saat, %10’u 9 saat, %15’ten fazlası 6 saat, %10’a yakını ise 5 saat uyuyor.
Bu uyku oranları ülkemiz için iyi gibi görünse de aslında Avrupa geneline baktığımız zaman Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında günde ortalama 410 dakika ile en az uyuyan ülke olduğunu görüyoruz. Avrupa’da en fazla uyuma ortalamasına sahip olan ülke ise günde 457 dakika ile Hollanda ve Finlandiya. Üçüncü sırada ise 453 dakika ile Birleşik Krallık.
Sleep Cycle’ın haftalık olarak hazırladığı istatistiklere göre ise yatağa en geç girilen üç ülkenin arasında Türkiye de bulunuyor. Gece 01:46’da yatağa giren Suudi Arabistan birinci sırada yer alırken Türkiye ise 01:13’te yatağa girerek en geç yatağa giren ülkeler arasında üçüncü sırada yer alıyor. İkinci sırada ise 01:15 ile Hong yer alıyor. Bunun yanında, Türkiye en geç uyananlar listesinde de üçüncü sırada yer alıyor. Buna göre, birinci sırada 08:34 ile Norveç yer alırken ikinci sırada ise 08:31 ile Suudi Arabistan var. Türkiye’de ise uyanma saati 08:27.
Yeniden uyku ve sağlık arasındaki ilişkiye dönecek olursak, Türkiye Raporu’nun Mayıs 2021’de Sağlıklı Yaşıyoruz Platformu ile birlikte Covid-19 döneminde virüsün de etkileri göz önüne alınarak yaptığı araştırmaya göz atabiliriz. Bu rapora göre katılımcıların %45’i Covid-19’dan korunmak için uykusuna dikkat ettiğini vurgulamıştır. Bu da ülkemizde hatırı sayılır bir kesimin sağlık için uykusuna dikkat ettiğini gösteriyor.
Kaynaklar:
Sleep Cycle, “How Many Hours Do People Sleep – Turkey”
Veri Kaynağı, “Avrupa Ülkelerinde Ortalama Uyku Süresi”
https://www.verikaynagi.com/grafik/avrupa-ulkelerinde-ortalama-uyku-suresi/?utm_source=webtekno
Türkiye Raporu, “Sağlıklı Yaşıyoruz – Türkiye Raporu Araştırma Sonuçları”
https://turkiyeraporu.com/arastirma/saglikli-yasiyoruz-x-turkiye-raporu-arastirma-sonuclari-4284/