Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Türkiye’nin Deprem Karnesi

İzel Kocaman

Son yıllarda gerçekleşen ve ülkemizi derinden etkileyen 1999 İzmit-Gölcük Depremi, 2011 Van Depremi, 2020 Elazığ Depremi ve 2020 İzmir-Seferihisar Depremi Türkiye’de yaşanan depremlerden yalnızca birkaç tanesi. Depremlerin yarattığı ağır can ve mal kayıplarına rağmen Türkiye’de deprem bilincinin yerleştiğini söylemek zor.

Depremin ne zaman ve nerede gerçekleşeceği öngörülemese de devlet ve vatandaşların gerekli önlemleri almasıyla bu doğa olayının “doğal afete” dönüşmesi engellenebilir. Devlet; İmar Kanunu, Yapı Denetim Kanunu ve belediyelerce uygulanmakta olan İmar Yönetmelikleri aşamalarını belirler ve tanımlar. Afet toplanma bölgeleri oluşturur. Birey ise oturduğu veya satın alacağı binaların deprem yönetmeliklerine göre yapılıp yapılmadığını sorgulayabilir. Türkiye Raporu olarak Şubat ayı raporunda katılımcılara “Yaşadığınız evin afetlere karşı güvenli olduğunu düşünüyor musunuz?”  sorusunu sormuştuk. Katılımcıların %54 ile çoğunluğu yaşadıkları evin afetlere karşı güvende olmadığını düşünürken %42’si ise evinin güvenli olduğunu düşündüğünü ifade etmişti.

AFAD’ın verileri, Türkiye genelinde her yıl 20 binden fazla depremin yaşandığı ortaya koyuyor. Verilere göre 1900 – 2017 yılları arasında büyüklüğü en az 6.0 olan 210 hasar yapıcı ve can kaybına neden olan deprem meydana geldi. Bu depremler sonucunda 86.802 kişi hayatını kaybederken 597.865 konut ağır hasar gördü.  

Türkiye; jeolojik, meteorolojik ve topoğrafik yapısı nedeniyle sıklıkla doğa kaynaklı afetlere maruz kalan bir coğrafyada konumlanmış hâlde. Geçmişte yaşadığımız, yıkıcı depremler olduğu gibi gelecekte de yaşayacağımız, maddi ve manevi kayıplar vereceğimiz birçok depremin olması muhtemel. 

 

Kaynaklar:

AFAD, Deprem Nedir?

https://www.afad.gov.tr/deprem-nedir

AFAD, Afete Dirençli Yapılaşmanın Önemi

https://www.afad.gov.tr/afete-direncli-yapilasmanin-onemi

AFAD, Afet ve Acil Durum Çantası Nasıl Hazırlanmalı?

https://www.afad.gov.tr/afet-ve-acil-durum-cantasi-nasil-hazirlanmali

AFAD, Türkiye’de Afetler, 

https://www.afad.gov.tr/kurumlar/afad.gov.tr/35429/xfiles/turkiye_de_afetler.pdf

AFAD, Genel İstatistikler: Yıllara Göre Deprem Sayısı

https://deprem.afad.gov.tr/genelistatistikler

 

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.