Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Türkiye’de Mutsuzluk Giderek Artıyor Mu?

Yusuf Emre Kaya

Türkiye’deki siyasi gündem, toplumsal kutuplaşma ve ekonomik kaygılar yurttaşların duygu durumlarını olumsuz şekilde etkiliyor. Toplumların mutluluğunu ölçen ulusal ve uluslararası araştırmalarda Türkiye’nin mutluluk seviyesi alt sıralarda yer alıyor. Bu endekslerin en önemlilerinden biri olan Dünya Mutluluk Endeksi’nde her geçen yıl geriye giden Türkiye, 2021 yılını listede 104. sırada tamamladı.2013 yılında 77. sırada yer alan Türkiye 2017 yılında 69. sıraya kadar çıkmıştı. Fakat son dört yıl içerisinde ekonomik ve siyasi krizlerin etkisiyle toplumun mutluluğu her geçen yıl düştü. Türkiye Raporu’nun Nisan 2021 Mutluluk Araştırması’nda Türkiye’deki mutluluk seviyesi 5,05 olarak gerçekleşmişti. Dünya ortalamasının 10 üzerinden 5,5 olduğu 2021 Dünya Mutluluk Endeksi Araştırması’nda  ise Türkiye’nin mutluluk seviyesi 4,9 olarak bulundu. Türkiye bu puan ile Ermenistan, Bulgaristan ve Azerbaycan gibi komşu ülkelerin gerisine düşerek 104. sırada yer aldı. Listenin başında sırasıyla Finlandiya, Danimarka ve İsviçre bulunuyor. Araştırma sonuçları mutluluk oranının en düşük olduğu ülkenin Afganistan olduğunu ortaya koyuyor. 

Kişi başına düşen milli gelir, sosyal destek, özgürce karar verebilme, sağlıklı yaşam beklentisi ve yolsuzluk algısı gibi olguların incelendiği ve etki ettiği araştırmada, Türkiye’deki mutsuzluğun en büyük sebebinin vatandaşların geleceğe dönük umutsuzluğu ve kişi başına düşen milli gelirdeki düşme eğilimi olduğu anlaşılıyor. TÜİK’in 2021 yılında yaptığı Yaşam Memnuniyeti Araştırmasında ise “mutluyum” diyenlerin oranı %49 ile 2020 yılından sonra en düşük seviyesini görürken, “mutsuzum” diyenlerin oranı %16 ile son 18 yılın zirvesini gördü.

Mutsuzluğun yanı sıra toplumun hissettiği diğer duygular incelendiğinde uluslararası endekslerde Türkiye’nin her yıl daha da geri sıralara düşmesinin nedenleri daha iyi biçimde anlaşılıyor. Türkiye Raporu’nun Temmuz 2020-Ocak 2022 tarihleri arasında, belirli aralıklarla yapılan Toplumun Türkiye Hakkındaki Hisleri araştırmasında Temmuz ayında toplumun %40’ı kendini endişeli, %34’ü umutlu, %16’sı kızgın, %11’i ise gururlu hissederken, Ocak ayında yapılan araştırmada endişeli hissedenlerin seviyesi %9 oranında yükselmiş, umutlu olanların oranı ise %10 oranında azalmıştı. 

 

Kaynak:

World Happiness Report (WHR), 2021 Raporu

https://worldhappiness.report/ed/2021/happiness-trust-and-deaths-under-covid-19/

TÜİK, Yaşam Memnuniyeti Araştırması 2021

https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Yasam-Memnuniyeti-Arastirmasi-2021-45832

 

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.