Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 19– 22 Şubat tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1513 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.
Evden çalışmanın normal hale geldiği bir dönem olan Koronavirüs salgını süresince daha da derinleşen ekonomik kriz, pek çok hanehalkının mutfakta geçirdiği zamanı ve mutfak harcamalarını artırdı. Türk Lirası’ndaki değer kaybı ve artan meyve-sebze fiyatları, bir yandan sağlıklı beslenmeyi zorlaştırırken, diğer yandan kalitesiz ürünlere olan talebi artırıyor. Evden çalışma sistemine geçen şirketlerin çalışanlarının yemek ücretlerini kesmesi de geçtiğimiz günlerde gündemde yankı uyandırmıştı. Türkiye Raporu olarak toplum bu konuda nasıl hissediyor merak ettik ve sizler için araştırdık.
Genel sonuçlara göre katılımcıların dörtte biri (%25) mutfak masraflarının arttığını ama bütçelerini çok etkilemediğini belirtti. Birinci ifadeye katıldığını belirten bu katılımcılara diğer ifadeler sorulmamıştır. Mutfak masraflarındaki artış sebebi ile bütçesinin etkilendiğini belirten katılımcıların büyük çoğunluğu (%86) mutfak masraflarındaki artıştan dolayı ay sonunu getirmekte zorlandığını belirtti. Gıda harcamalarındaki artıştan dolayı et tüketiminin azaldığını belirtenler katılımcıların %84’ünü oluşturdu. Son olarak, benzer şekilde, %84 eskiden aldığı bazı ürünleri artık alamadığını söyledi.