Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 5–7 Mayıs 2021 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1506 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.
Covid-19 salgını toplum sağlığı adına büyük bir risk yaratırken aynı zamanda virüsün bulaşı hızını kontrol altına almak adına alınan sosyal izolasyon gibi önlemlerin pek çok ruh sağlığı sorununu tetiklemesi yapılan araştırmalarda öne çıkan bir bulgu niteliğinde.
Mayıs ayının Ruh Sağlığı Farkındalık Ayı olmasına ithafen, Türkiye Raporu olarak katılımcılarımızın geleceğe karşı umutsuzluk duyma, uyku sorunları, kaygı hissi gibi durumları hangi sıklıkta yaşadıkları, daha önce psikolojik bir destek alıp almadıkları ve hayatlarında stresi ne kadar hissettiklerini merak ettik ve sizler için araştırdık.
Katılımcıların yarısına yakını(%43) geleceğe karşı çoğu zaman umutsuz hissettiğini ifade etti. Diğer ifadelere kıyasla bir hafta içinde en sık yaşanan durumun geleceğe karşı umutsuz olma hali olduğu görüldü. Katılımcıların %35’i haftanın çoğu günleri kaygı hissine kapıldığını söylerken bu durumu ara sıra yaşayanların oranının %23 olduğu tespit edildi. %51 oranında katılımcı ise kendini çok nadir yalnız hissettiğini bildirdi. %15 oranında katılımcı çoğu zaman psikolojik yardım alması gerektiğini düşündüğünü ifade etti.
Katılımcıların %18’i yaşadıkları stres şiddetini 10 üzerinden 5 ile puanladı. Yaşadığı stresi 6 veya üstü puanlarla değerlendiren katılımcıların oranının %51 olduğu görüldü. Stres şiddetini 4 veya altı puanlarla değerlendiren katılımcıların oranının %32 olduğu tespit edildi.
Katılımcıların %82 oranındaki büyük çoğunluğu daha önce yaşadığı bir ruh sağlığı sorunu konusunda tedavi görmediğini ifade etti. %14 oranında katılımcı daha önce böyle bir tedavi gördüğünü söylerken %5 oranında katılımcı ise tedavi sürecinin devam ettiğini beyan etti.