Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 4– 6 Mart tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1504 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.
Mart ayının başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşen Kabine Toplantısı’nda yeni kontrollü normalleşme sürecine dair temel usul ve esaslar belirlendi. Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından tespit edilen kriterlere göre iller düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olmak üzere 4 ayrı risk grubuna ayrıldı ve illerin bulunduğu risk grubuna göre sokağa çıkma yasağı ve yeme-içme yerlerine yönelik yeni düzenlemeler belirlendi. Bu bağlamda bir ilin risk seviyesi arttığında o ilde alınan tedbirlerin sıkılaşmasına neden olabilecek. Kimileri tarafından erken olduğu öne sürülerek eleştirilen bu kararın toplum nezdinde nasıl değerlendirildiğini merak ettik ve Mart ayının ilk anketinde sizler için araştırdık.
Katılımcıların %57’si normalleşme adımlarının hızlı olduğunu düşündüklerini belirtti. Okulların kademeli olarak açılmasını doğru bulanların oranı ise %60 olarak karşımıza çıkıyor. Benzer şekilde, %66 normal mesai saatlerine dönülmesini doğru bulduğunu belirtti. Her on katılımcıdan yedisi (%65) restoran, kafe gibi mekanların açılmasındansa öncelikli olarak tüm öğrencilerin yüz yüze eğitime başlamasını desteklediklerini söyledi. Ankete katılanların büyük çoğunluğu ise (%71) Mart ayı başında atılan normalleşme adımlarının yanlış bir zamanda gerçekleştiğini, ancak toplumun ruh sağlığını koruması adına gerekli olduğunu düşündükerini ifade etti.