Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Türkiye’de Doktorların Yaşam Kalitesi

İNDİRMEK İÇİN TIKLA

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Kliniği Asistanı 25 yaşındaki doktor Rümeysa Berin Şen, tuttuğu 36 saatlik nöbetin ardından evine dönerken kullandığı otomobille yol kenarında duran kamyona arkadan çarparak hayatını yitirmişti. Genç doktorun nöbetin getirdiği yorgunluk sonucu trafik kazasında hayatını kaybetmesi toplumda büyük öfke ve üzüntü yaratırken Türkiye’deki sağlık sistemine ve doktorların çalışma koşullarına dair sorunları yeniden gündeme taşıdı. 

Türkiye’de hekimler mesleklerini icra ederken düşük ücretler, şiddet tehdidi, zorlu çalışma koşulları ve kesintisiz nöbet saatleri ile mücadele ediyor. Yüksek enflasyon ve  döviz krizi karşısında doktorların da alım gücü ve yaşam standartları önemli ölçüde düşerken henüz mesleğin başında olan doktorlar insani çalışma koşulları ümidiyle gelişmiş ülkelere göç etme planları yapıyorlar.  

Türk Tabipleri Birliği’ne göre geçtiğimiz yıl 1400’den fazla doktor yurtdışına göç etti. Son on yılda ülkemizden yurtdışına çalışmaya giden doktor sayısı ise 4000’e ulaştı. Bugün, birçok doktorun TUS sınavına girmek yerine dil kurslarına gittiği ve yurtdışına yerleşmek için başvuru işlemlerine başladığı biliniyor.  

Doktorların meslek hayatları boyunca maruz kaldığı sözlü ve fiziksel şiddet ve hekimlerin yurtdışına göç etme istekleri son yıllarda ülkemizde doktorluk mesleğine dair topluma yerleşmiş, herkesçe “kanıksanmış” gerçekler arasında olmasına rağmen bugüne kadar doktorların sorunlarını ele alan kapsamlı bir çalışma yapılmadı. Bu rapor, doktorların yaşadığı meslekî sorunlara, doktorların gözünden bakma isteğinin bir ürünüdür. Bu amaçla, Türkiye’nin her bölgesinden, her yaş ve unvan grubundan 6421 hekim ile bir anket çalışması gerçekleştirdik. Rapordaki sayısal veriler 6421 hekimin bu ankette verdiği yanıtlara dayanmaktadır. Sayısal verilerin yanı sıra, farklı unvanlara sahip beş doktorla Türkiye’deki hekimlerin sorunlarını ele aldığımız görüşmeler de yaptık. Bu görüşmelerdeki alıntıları da rapordaki ilgili bölümlerde bulabilirsiniz. 

Raporun birinci bölümü, araştırmaya katılan hekimlerin cinsiyet, yaş ve ikamet ettikleri bölge gibi demografik verilerini incelemeye ayrıldı. İkinci bölümde ise hekimlerin yaşam standartları ve gelir durumları ile ilgili sorulara verdikleri yanıtları inceledik. Yüksek enflasyon ve ekonomik krizin Türkiye’deki hekimlerin hayat standartlarını ne ölçüde etkilediğini sağlık kurumları, unvan gibi değişkenleri göz önünde bulundurarak öğrenmeye çalıştık. Üçüncü bölümde ise doktorların çalışma koşullarını merkeze aldık. Bu bölümde özellikle sağlıkta şiddet, nöbet süreleri, performans sistemi ve hasta şikayet mekanizması gibi Türkiye’deki sağlık sistemini yakından ilgilendiren noktalara dair doktorların görüşlerini inceledik. Dördüncü bölümde ise doktorların çalışma koşullarının pandemi döneminde nasıl değiştiğini ele aldık. Beşinci bölümde hekimlerin Türkiye’deki tıp eğitimine ve genç doktorların meslekî yeterlilik düzeylerine nasıl baktıklarını inceledik. Son bölümde ise doktorların kariyer tatminine ve yurtdışına yerleşmeye dair görüşlerine yer verdik. 

Raporun, hekimlerin meslek hayatlarında her gün yaşadığı ekonomik, psikolojik ve kurumsal sorunların üzerinden Türkiye’deki sağlık sisteminin temel problemlerine ışık tutmasını ve bu problemlerin çözümü için izlenecek yolların belirlenmesinde yardımcı olmasını umuyoruz. 

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.