Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Lüks Değil İhtiyaç: Türkiye’de ve Dünyada Yabancı Dil Eğitimi

İzel Kocaman

Globalleşen dünyada yabancı dil bilmek hobiden ziyade bir gereklilik haline geldi. Yabancı dilin önemi hem birey hem toplum açısından önemi gitgide artıyor. Bu kapsamda dil eğitimi; öğrenenin ihtiyaçlarına dayalı ve kültürlerarası aktarımı sağlayıcı nitelikte olmalı.

Ülkemizde yabancı dil eğitimiyle ilgili en önemli değişikliği getiren reformlardan biri, kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen ve zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun oldu. Bu kanunda yabancı dil eğitimiyle ilgili değişiklik, bu derslerin 2. sınıftan itibaren okutulmaya başlaması oldu. Bu değişiklikle öğrencilerin daha erken bir yaşta yabancı dille tanışmaları amaçlandı. 2011 yılında yürürlüğe giren yeni yapıyla, İngilizce öğretiminin 2. sınıftan başlatılmasına ek olarak 5. sınıfta ders saati ikiden dörde çıkarıldı. Ancak birçok gelişmeye rağmen Türkiye’de yabancı dil öğretiminin arzu edilen başarıyı sağlayamadı. Yapılan çalışmalarda, 15-26 yaş aralığındaki gençlerin çoğunun yabancı dil bilmediği görüldü. 2021 İngilizce Yeterlilik Endeksi’ne (EPI) verilerine göre, Türkiye 478 puanla toplam 112 ülke arasında 70.sırada yer alarak düşük yeterlilik aralığında olduğu tespit edildi.

Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre, 2020 yılında AB’de ilk ve orta öğretimdeki öğrenciler en az bir yabancı dil eğitimi aldı. İlköğretimdeki öğrencilerin %96,1’i, ortaöğretimdeki öğrencilerin %98,4’ü ve üst ortaöğretimdeki öğrencilerin %90,3’ü en az bir yabancı dil eğitimi aldı. Lüksemburg ve Fransa’da, genel lise genel eğitimindeki tüm öğrenciler iki veya daha fazla yabancı dil eğitimi aldı. Benzer bir şekilde Romanya’da, Finlandiya’da ve Çekya’da iki veya daha fazla dil okuyan öğrencilerin oranı %99 oldu. Bu ülkeleri sırasıyla %98 ile Slovakya ve Estonya , %96 ile Slovenya ve %94 ile Hırvatistan takip etti.

Avrupa’da ortaöğretimde en çok öğrenilen yabancı dil %95,7 oranında İngilizce oldu. Ayrıca mesleki eğitim düzeyinde de %79,2 oranıyla en çok öğrenilen yabancı dil oldu. Genel eğitim açısından İspanyolca ikinci sırada (%26,8) ardından Fransızca (%21,8), Almanca (%21,4) ve İtalyanca (%3,4) geldi. Buna ek olarak Rusça; Estonya’da ve Letonya’da en yaygın olarak öğrenilen AB dışı dil oldu. Mesleki eğitimde ise ikinci sırada Almanca (%18,2), ardından Fransızca (%16,8), İspanyolca (%7,1) ve Rusça (%2,2) geldi.

Kaynaklar:

Eurostat, “What Languages Are Studied Most In The EU?”, erişim: 23 Eylül 2022

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20220923-1

Ef EPI, ” A Ranking of 112 Countries and Regions by English Skills”, erişim: 27 Eylül 2021

https://www.ef.com/assetscdn/WIBIwq6RdJvcD9bc8RMd/cefcom-epi-site/reports/2021/ef-epi-2021-english.pdf 

Başak Coşkun Demirpolat, Türkiye’nin Yabancı Dil Öğretimiyle İmtihanı, erişim:27 Eylül 2021

http://file.setav.org/Files/Pdf/20150707131308_131_yabancidil_web.pdf

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.