Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kraliçenin Ardından: İskoçya Toplumunda Bağımsızlık Talebi Artıyor Mu?

Yusufcan Kalkan

İskoçya hakkında yayınladığımız bir önceki makalede İskoç halkının bağımsızlık konusunu ele almıştık. O makaleye buradan ulaşabilirsiniz. Söz konusu çalışmada , YouGov’un son anket verilerine dayanarak, İskoç halkının %45’inin bağımsızlık yanlısı olduğunu, %55’inin ise bağımsızlığa sıcak aktarmıştık.

YouGov, Kraliçe Elizabeth’in ölümünün ardından gerçekleştirdiği ve ekim ayı başlarında yayınladığı son çalışmasında ise İskoç halkının Britanya monarşisi hakkındaki düşüncelerini ele aldı. 

Verileri aktarmadan önce, İngiltere toplumunun Britanya monarşisine bakışını ele aldığımız makaleden bahsetmekte fayda var. Yine YouGov’un anket çalışmasına dayanan bu makalede, İngiltere toplumunun %62’lik çoğunluğu monarşinin devamından yana olduğunu söylemişti. Sadece %22’lik kesim monarşinin yerine seçimli devlet başkanlığından yana olduğunu belirtmişti. %16 ise soruya cevap vermemişti. Söz konusu makaleye buradan göz atabilirsiniz.

YouGov’un İskoç halkı ile gerçekleştirdiği son çalışmanın verilerine göre, İskoçya bağımsız olsa dahi ülkede monarşinin devam etmesini isteyenlerin oranı %41, buna karşın bağımsız bir İskoçya’da Britanya monarşisini istemeyenlerin oranı %40. Konuya ilişkin İskoç toplumunda bir görüş farklılığı olduğu açık. Anket verilerine göre, İskoçların Britanya monarşisine dair görüş farklılıkları yaş ile doğru orantılı. Buna göre, İskoçya’da yaş aralığı yükseldikçe monarşiye sempati ve bağlılık yükselmekte, yaş aralığı düştükçe monarşiye olan bağlılık da düşmekte. Bir başka deyişle, gençler monarşiye önceki kuşaklar kadar sempati ile yaklaşmıyor. 

Yaş gruplarına baktığımız zaman, 65 yaş ve üzeri İskoçlar %62 ile monarşinin devamından yanayken bu oran 50-64 yaş aralığında %49’a, 25-49 yaş aralığında %32’ye ve 16-24 yaş aralığında ise %17’ye kadar geriliyor. 16-24 yaş aralığındaki gençlerin %63’ü ise bağımsız bir İskoçya’da Britanya monarşisi yerine seçimli devlet başkanlığı talep ediyor. Aynı şekilde, 25-49 yaş aralığındaki her iki İskoç yurttaşından biri, monarşinin yerine devlet başkanlığından yana. 

Araştırma sonuçlarına göre, günümüzde İskoç toplumunda Britanya monarşisi konusunda belirgin bir görüş farklılığı olsa da genç jenerasyonların görüşlerinden yola çıkarak çok uzak olmayan bir gelecekte İskoçya’nın bağımsızlığının ve ülkenin Britanya monarşisine bağlılığının Britanya gündeminde önemli yer tutacağını öngörmek zor değil.

Kaynaklar:

YouGov, “Do Sckots want to keep the moanrchy in an independent Scotland?

https://yougov.co.uk/topics/politics/articles-reports/2022/10/11/do-scots-want-keep-monarchy-independent-scotland

Türkiye Raporu, “Tanrı Kraliçeyi Korusun: İngiltere Toplumunun Kraliyet Ailesine Bakışı

https://turkiyeraporu.com/arastirma/tanri-kraliceyi-korusun-ingiltere-toplumunun-kraliyet-ailesine-bakisi-8244/

Türkiye Raporu, “İskoçlar Bağımsızlık İstiyor Mu?

https://turkiyeraporu.com/arastirma/iskoclar-bagimsizlik-istiyor-mu-8647/

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.