Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

İnsanı En Çok Ne Mutlu Eder?

Yusufcan Kalkan

Ipsos’un 2021 yılı sonlarında gerçekleştirdiği ve 2022 Nisan ayında yayınladığı “Mutluluk Endeksi”ne göre, araştırmaya dahil edilen 30 ülke arasında dünya ortalama mutluluk oranı %67. Bu dönemki ortalama mutluluk oranı, önceki birkaç yıla göre daha yüksek olsa da 10 sene öncesine göre 10 puan daha düşük. 

Mutluluk oranı en yüksek ülke ise %86 ile Hollanda, ikinci sırada da %85 oranla Avustralya geliyor. Araştırmaya göre, Türkiye’deki mutluluk oranı %42 ile otuz ülke arasında en düşük seviyede. Türkiye’yi %48 ile Arjantin takip ediyor. Listede sadece Türkiye ve Arjantin %50’nin altında mutluluk oranına sahip.

Türkiye, Ipsos’un 2011 yılına ait araştırmasında %89 mutluluk oranı ile listede en yüksek mutluluk seviyesine sahip ülkeler arasında yer alıyordu. Son on yıl içerisinde ‘mutluyum’ diyenlerin oranı %89’dan %42’ye gerileyen Türkiye, araştırmaya dahil edilen ülkeler arasında mutluluk oranında en sert düşüş yaşayan ülke oldu.  

Dünya genelinde, bireyin kendisini mutlu hissetmesi için en çok ihtiyaç duyduğu şey, fiziksel ve mental açıdan sağlıklı olmak. İnsanların %90’ı sağlıklı olmayı mutluluk verici görüyor. Bunun yanında, genel olarak iyi yaşam olanaklarına sahip olmak, iyi bir işe sahip olmak ve ekonomik olarak güvence altında olmak, iyi bir evlilik/ilişkiye sahip olmak, çocuk sahibi olmak, güvenli ve bireyin kendi kontrolü altında bir hayata sahip olmak, hobilere ve ilgi alanlarına vakit ayırabilmek, doğayla iç içe olmak, iyi arkadaş ortamına sahip olmak, özgür hareket edebilmek ve benzeri örnekler bireyler için en büyük mutluluk kaynağı.

Dünya ortalamasından bakıldığında en büyük mutluluk kaynağı olan fiziksel sağlık, Türkiye ortalamasında üçüncü sırada yer alırken, dünya genelinde ikinci sırada gelen ruh sağlığının Türkiye ortalamasında en fazla ihtiyaç duyulan mutluluk kaynağı olduğu görülüyor. Öte yandan, Türkiye ortalamasında ikinci sırada yer alan kendi hayatını kontrol etme hissi, dünya genelinde sekizinci sırada geliyor. Hayatını kontrol etme hissi, sadece Türkiye, Güney Afrika ve Brezilya’da en büyük mutluluk kaynağı olarak ilk üçte yer alıyor. Bu açıdan, araştırmaya göre, Türkiye’de öncelikle ruh sağlığı ve ardından hayatını kontrol hissi mutluluk için en önemli iki kaynak olarak ön plana çıkıyor. Fiziksel sağlık, bu ikisinin ardında üçüncü sırada yer alıyor. 

Araştırma dahilinde mutluluk kaynağı olarak gösterilen 31 durum arasında dünya genelinde 23. sırada gelen “başarılı bir insan olarak tanınma hissi”, Türkiye’de en çok mutluluk veren durumlar arasında beşinci sırada yer alıyor. Başarılı olarak tanınma, sadece Türkiye ve Hindistan’da mutluluk kaynakları arasında ilk beş arasında bulunuyor ve diğer ülkelerde ilk on sırada dahi yer almıyor.

Türkiye’de bireyleri en çok mutsuz eden şey ise sosyal medyaya zaman ayırmak. İkinci sırada ise devlet ekonomisi geliyor.

 

Kaynaklar:

Ipsos, “What makes people happiest: Health, family, and purpose”, erişim: 25.04.2022, https://www.ipsos.com/en/global-happiness-survey-march-2022

 

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.