İzel Kocaman
Rusya Ukrayna Savaşı’nın yarattığı enerji krizi ile birlikte alternatif enerji kaynaklarının değerlendirilmesi adına yapılan çalışmalar son dönemde iyice hız kazanmış durumda. Güneş enerjisi de kurulum ve kullanım kolaylığının yanı sıra çevreyi kirletmemesi ve zararlı atık oluşturmaması gibi özelliklere sahip olduğu için fazlasıyla tercih edilmeye başlandı. Bu kapsamda, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Orman Köylerinde Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi (ORKÖY PV) projesi başlatıldı. Proje ile birlikte orman köylülerimizin elektrik enerji üretimini güneşten üreterek kullanmaları ve üretim fazlası elektrik ile hane gelirlerine katkı sağlanması amaçlanıyor.
Ülkemiz, coğrafi konumu nedeniyle önemli bir güneş enerjisi potansiyeline sahip. Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası’na (GEPA) göre, Türkiye’de ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2.741 saat. Ortalama yıllık toplam ışınım değeri ise 1.527,46 kWh/m2 olarak görünüyor. Haziran 2022 sonu itibariyle Türkiye’nin güneş enerjisine dayalı elektrik kurulu gücü 8,479 MW. Bu sayı 2021 yılında 7.816 MW iken 2020 yılında 6.667 MW ve 2019 yılında 5.995 MW idi. Güneş enerjisinin toplam kurulu güç içerisindeki oranı, Haziran 2022 sonu itibariyle %8,35. Bir önceki yıl %7,83 olan bu oran 2020 yılında %6,95 ve 2019 yılında %6,57 idi. Buna rağmen ülkemizde güneş enerjisi kullanımı tam kapasitesine ulaşabilmiş değil.
Bunların yanında, özellikle Batılı ülkeler fosil kaynakların çevreye verdiği zararlardan kaçınmak için yenilenebilir enerjiye geçiş süreçlerini hızlandırdı. Özellikle temiz bir enerji kaynağı olması ve kurulumdan sonra düşük maliyetle çalışması, güneş enerjisinin önemini arttırıyor. Bu kapsamda Almanya’da 2022 yılının ilk çeyreğinde, bir önceki yıla nazaran, güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı %4,7’den %6,3’e yükseldi. Almanya’da güneş enerjisinin kurulu güç kapasitesi 2021 yılında 58.728 MW oldu. Amerika’da 2008 yılında 340 MW olan güneş enerji kapasitesi, günümüzde 97.2 GW’ye kadar ulaşmış durumda. Güneş enerjisinin ülkenin elektrik üretimindeki payı ise sadece %3.
Kaynaklar:
Orman Genel Müdürlüğü, Orman Köylerimiz Enerjisini Güneşten Gücünü Ormandan Alıyor
https://www.ogm.gov.tr/tr/haberler/orman-koylerimiz-enerjisini-gunesten-gucunu-ormandan-aliyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Güneş
https://enerji.gov.tr/eigm-yenilenebilir-enerji-kaynaklar-gunes
Office of Energy Efficiency and Renewable Energy, Solar Energy in the United States
https://www.energy.gov/eere/solar/solar-energy-united-states