Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Hatay Geçilmez (Mi?): Ümit Özdağ’a Giriş Engeli

Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 1-4 Temmuz 2022 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1500 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.

Suriye İç Savaşı’nın başlamasının üstünden 11 yıldan fazla zaman geçti ancak savaşın ne zaman, nasıl biteceğine dair kimsenin bir fikri yok. Savaşta yaklaşık bir milyon insanın öldüğü tahmin edilirken milyonlarca insan da göç etmek zorunda kaldı. Kuşkusuz Suriye’deki iç savaştan en çok etkilenen ülkelerden başında Türkiye geliyor. Mülteciler Derneği’nin 23 Haziran 2022 tarihinde açıkladığı son rakamlara göre, Türkiye’de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı tam 3 milyon 684 bin 488. Kayıt altına alınmamış Suriyeliler de eklenirse yaklaşık 5 milyon Suriyelinin Türkiye’de olduğu tahmin ediliyor. Resmi rakamlara göre, Hatay’da tam 406 bin 443 Suriyeli yaşıyor. Hatay, İstanbul ve Gaziantep’ten sonra Suriyelilerin en çok yaşadığı üçüncü şehir. Hatay’da nüfusun %19,5’ini geçici koruma statüsü altında bulunan Suriyeli sığınmacılar oluşturuyor.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da bu yüzden, sembolik bir mayın koymak için Hatay’a seyahat etmeyi amaçlıyordu. Özellikle göçmen konusuna yaptığı vurguyla son aylarda ön plana çıkan Özdağ’ın şehre girişi Hatay Valiliği’nin yasak getirmesi ile engelledi. Zafer Partisi Genel Başkanı “Hatay sınırına mayın döşeyeceğiz” sözü nedeniyle kente alınmadığını belirtirken Hatay Valiliği ise “Telafisi mümkün olmayan olaylara sebebiyet verilmemesi adına gerekli önlemler alınmıştır” açıklamasında bulundu. Biz de Türkiye Raporu olarak Temmuz ayı birinci raporu için katılımcılarımıza Ümit Özdağ’ın Hatay’a girişinin engellenmesini sorduk.

Katılımcılara Ümit Özdağ’ın Valilik kararı ile Hatay’a alınmamasına ilişkin görüşlerini sorduğumuz zaman, %15’lik kesim bunun doğru bir karar olduğunu, Zafer Partisi Genel Başkanı’nın mülteci karşıtı bir protesto amacıyla gittiğini düşünürken %54’ü ise bu kararın yanlış olduğunu, kimsenin seyahat özgürlüğünün kısıtlanamayacağını belirtti. Geri kalan %31 ise konuya ilişkin fikri olmadığını ifade etti.

Cinsiyetlere göre değerlendirdiğimiz zaman, Özdağ’ın Hatay’a girişinin engellemesini doğru bulanlar haricinde diğer seçenekleri tercih edenlerin oranında büyük bir fark söz konusu. Erkeklerin %64’ü Valilik’in kararını yanlış bulduğunu belirtirken kadınlarda ise bu oran %43. Bunun yanında, erkeklerin sadece beşte biri (%20) konuya dair fikrinin olmadığını belirtirken kadınlarda ise bu oran 23 puan daha yüksek (%43).

Seçmen gruplarını incelediğimiz zaman ise ittifak gruplarına göre belirgin bir dağılım söz konusu. Ümit Özdağ’ın girişinin engellenmesini doğru bulanların oranının en yüksek olduğu seçmen grubu %24,1 ile AK Parti seçmeni olurken ikinci sırada ise %22 ile MHP seçmeni bulunuyor. Alınan kararı yanlış bulanların en yoğun olduğu grup %83 ile İYİ Parti seçmeni. İkinci sırada ise şaşırtıcı biçimde, %76 ile HDP seçmeni yer alırken üçüncü sırada ise %67 ile CHP seçmeni var. ‘’Fikrim yok’’ diyenlerde başı %40 ile AK Parti seçmeni çekerken ikinci sırada ise %24 ile CHP seçmeni bulunuyor.

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.