Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 6-12 Aralık 2022 tarihinde Türkiye çapında 26 ilde 2000 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.
Türkiye’de Kasım 2021’de patlak veren döviz kuru krizi, Merkez Bankası’nın faiz indirim döngüsünü başlatması ile arşa ulaşmış, sağlık, tekstil, enerji gibi pek çok dövize bağlı sektörde fiyatlar rekor seviyeye çıkmıştı. Yılın son ayları geride kalırken ekonomik kriz hâlen hafiflemiş değil. Krize uzun vadeli yapısal çözümler sağlayacak bir reçete ise henüz bulunmadı. Biz de Türkiye Raporu olarak katılımcılarımıza Aralık ayı ikinci raporumuz için ekonomik krizin sebebini sorduk.
Katılımcıların %48 ile neredeyse yarısı krizin sebebinin ekonomi yönetimi olduğunu düşünüyor. Ekonomi yönetiminden sonra en çok sorumlu tutulan şey ise zincir marketlerinin belirledikleri fiyatlar. Katılımcıların %28’i zincir marketleri sorumlu görürken yabancı güçler ise %13 ile en çok sorumlu üçüncü neden. Katılımcıların sadece %11’i fiyat artışlarından döviz kurundaki artışın neden olduğunu düşünüyor.
Eğitim seviyesi yükseldikçe “ekonomi yönetimi” yanıtını verenlerin oranı artıyor, “yabancı güçler” yanıtını verenlerin oranı ise azalıyor.