Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 19–21 Mayıs 2021 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1509 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.
Her ayın ikinci anketinde olduğu gibi, Mayıs ayında da katılımcılara ekonominin bugünkü durumunun nasıl olduğunu ve bir yıl sonraki durumunun ne olacağını sorduk. Yaklaşık 3 hafta süren tam kapanma sonrasında 1 Haziran’a kadar sürecek kademeli normalleşme dönemi sürecinde hafta içi sokağa çıkma kısıtlamaları sona erdi ve pek çok küçük işletme yeniden açıldı. Ek olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan esnaf destek paketi kapsamında farklı esnaf gruplarına 5000 veya 3000 TL değerinde hibe yapılacağını açıkladı. Yine geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Pfizer & Biontech şirketi ile 120 milyon dozluk aşı anlaşması yapıldığını ve bu aşıların önümüzdeki 4 ay içerisinde teslim edileceğini açıkladı. Tüm bu gelişmeler ışığında toplumun ekonomi algısını ölçtük ve geçmiş araştırmalar ile karşılaştırmalı bir analiz hazırladık.
Eylül ayı anketinden beri olduğu gibi Mayıs ayı anketinde de ekonomiyi bugün itibarı ile Çok Kötü / Kötü olarak değerlendiren katılımcıların çoğunluğu oluşturdukları görüldü. Detaylıca bakmak gerekirse, Mayıs ayı itibarı ile ekonomiyi Çok Kötü / Kötü olarak değerlendiren katılımcıların oranı %69 oldu. Nisan ayındaki zirve seviyeden sonra ekonominin bugünkü durumunu olumsuz değerlendirenlerin oranı %70 seviyesinin altına indi. Bugün itibarı ile ekonominin Çok İyi / İyi olduğunu düşünenlerin oranı %11’e düştü. Katılımcıların %19’u ekonominin bugününü Ne iyi ne kötü olarak değerlendirdi.
Kasım 2019’dan bu yana her ay olduğu gibi Mayıs ayında da katılımcılara ekonominin önümüzdeki bir yıl içerisinde nasıl bir seyir izleyeceğine dair görüşlerini sorduk. Mayıs 2021 sonuçlarını, Mayıs 2020 sonuçları ile karşılaştırdığımızda ekonominin bir yıl sonraki durumu konusundaki olumlu görüşlerin 20 puan kadar düştüğünü söylemek mümkün. Bir önceki aya göre ekonominin bir yıl sonraki durumunu olumsuz değerlendirenlerin oranında 6 puanlık düşüş yaşanırken, ekonomideki durumun bir yıl sonra değişmeyeceğini düşünenlerin oranı %27 ile yüksek seviyede seyretmeye devam ediyor. Bu anlamda ekonominin bugününü olumsuz değerlendiren katılımcıların gelecekte bugünden daha kötü bir durum olmayacağını düşündüklerini söylemek mümkün.