Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 6-11 Ekim 2021 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1500 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.
TCMB’nin 2021 Ekim ayı PPK toplantısı sonrasında açıkladığı faiz kararı sonucu döviz kurlarındaki artış ekonomi tartışmalarını beraberinde getirdi. 14 Ekim’de TCMB’de yaşanan görev değişimleri sonrası Türk lirasının değeri, tarihin en düşük seviyesine gerilemişti. Görev değişikliklerinin ardından alınan ilk faiz kararıyla birlikte politika faizi 2 puan düşürülerek yüzde 16’ya indirildi ve hükümetin ekonomi politikası bir kez daha eleştirilerin hedefi oldu. Geçtiğimiz günlerde benzine ve motorine yapılan zamlar, gıda fiyatları ile ilgili huzursuzluklar, genel hayat pahalılığı, ve döviz kurlarındaki artış vatandaşın ekonomi ile ilgili endişelerinin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Peki Türkiye toplumu ne düşünüyor? Her ay olduğu gibi vatandaşların ekonominin bugünü ve yarınına dair fikirlerini araştırdık. Ekim ayında da katılımcılara ekonominin bugünkü durumunu nasıl bulduklarını ve bir yıl sonra nasıl olacağına dair öngörülerini sorduk.
Eylül 2020’den beri olduğu gibi ekonomiyi bugün itibarı ile Çok Kötü / Kötü olarak değerlendiren katılımcılar çoğunluğu oluşturuyor. Geçtiğimiz yılın aynı ayıyla kıyasladığımızda bu cevabı verenlerin oranının Ekim 2020’de %69 iken Ekim 2021’de %75’e yükseldiği görülüyor. Bugün itibarı ile ekonominin Çok İyi / İyi olduğunu düşünenlerin oranı geçtiğimiz ay %13 iken bu ay %10’a geriledi. %15 bugün itibari ile ekonomiyi ne iyi ne de kötü bulduğunu belirtiyor. Geçtiğimiz ay yanıtların %18’ini oluşturan bu cevap, %15’le biraz da olsa azalmış gözüküyor.
Ekonominin yarınının değerlendirmesine baktığımızda bir yıl sonra ekonominin Çok Daha İyi/Daha İyi olacağı cevabını verenler geçtiğimiz aya göre 2 puan gerileyerek katılımcılarımızın %22 ‘sini oluşturdu. Eylül 2021 sonuçları ile kıyasladığımızda, ekonominin bir yıl sonra Çok Kötü/Kötü olacağını düşünenler 8 puan artış göstererek %48’den %56’ya yükseldi.