Yusufcan Kalkan
Ipsos 30 ülkede yaptığı çalışma kapsamında dünyada kadına ve kadın haklarına bakışı ele aldı. Çalışma sonucuna göre, dünyada insanların sadece %18’i toplumda cinsiyet eşitsizliğinin var olduğunu reddediyor. Cinsiyet eşitsizliğinin varlığını en fazla kabul eden ülke %73 ile Japonya olurken cinsiyet eşitsizliğinin varlığını en az kabul eden ülke ise %24 oranıyla Suudi Arabistan oldu. Türkiye’de ise toplumun yalnızca %16’sı cinsiyet eşitsizliği reddederken %58’lik büyük çoğunluk ise toplumda cinsiyet eşitsizliğinin var olduğu görüşünü paylaşıyor. Dünyada cinsiyet eşitsizliğini kabul edenlerin ortalaması ise %55. Bu konuda Türkiye oransal olarak ABD, Fransa, Polonya , Rusya ve Avustralya’nın önünde.
Kadına şiddet konusuna gelirsek, dünyada insanların %15’i kadına karşı şiddetin mağdur tarafın kışkırtmasından kaynaklandığını düşünüyor. %55’lik kesim ise bunu reddediyor. Şiddet konusunda kadınları en az suçlayan ülke %3 ile Hollanda olurken en fazla suçlayan ülke ise %49 ile Malezya. Malezya’nın hemen ardında ise %35 ile Suudi Arabistan bulunuyor. Bu iki ülkede, kadına karşı şiddetin kadının kışkırtmasıyla gerçekleşmediğini düşünenlerin oranı %20’nin dahi altında. Türkiye’de ise şiddetin mağdur tarafın kışkırtmasından kaynaklandığını düşünenlerin oranı yalnızca %11. %61’lik bir kesim ise bunu reddediyor.
Bunun yanında, dünyada insanların %15’i taciz edildiğini belirten kadınların bu durumu abarttığını düşünüyor. Bu yönde bir görüşü en az savunan ülkeler %6 ile Türkiye ve Hollanda olurken bu düşünce biçimine en fazla katılan ülke ise %30 ile Malezya. Ancak, dünyada insanların yaklaşık %90’ı internet ortamında gerçekleştirilen her türlü tacizin kabul edilemez olduğu görüşünde birleşiyor. Ayrıca, kadınlara karşı internet ortamında gerçekleştirilen tacizin sadece ‘’Umursamayarak’’ başa çıkılması gerektiğini en az kabul eden ülke %15 ile Türkiye. Bu oran İsveç, Almanya, İspanya, İngiltere, ABD, Kanada , Fransa ve diğer pek çok gelişmiş ülkede %20’nin üzerinde.
Genele baktığımız zaman, insanların %19’u feminizm sebebiyle erkeklerin sosyal, ekonomik ve politik güçlerini kaybettiğini düşünüyor. Türkiye’de de yine sadece %19’luk bir kesim feminizm sebebiyle erkeklerin sosyal, ekonomik ve politik gücü kaybettiği görüşünde. Bunun yanında, dünyada insanların %26’sı feminizmin kadın hakları için iyiden ziyade kötü bir etkiye sahip olduğu görüşünde. Türkiye’de bu yönde düşünenlerin oranı ise %20.
Sonuç olarak, söz konusu verilere bakıldığı zaman Türkiye’de toplumun büyük bir kesimi kadın haklarına konusunda yeterli bilince sahip gibi görünüyor. Bu açıdan değerlendirildiği zaman, Türkiye’de toplumun kadına ve kadın haklarına bakışı dünya standartlarının üzerinde, Batı Avrupa standartlarına ise oldukça yakın.
Kaynak:
Ipsos, “One in three men believe feminism does more harm than good”
https://www.ipsos.com/en/one-three-men-believe-feminism-does-more-harm-good