Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Dünyada Ekonomi Algısı Nasıl?

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gündemin başlıca konusu ekonomi.  Ancak Türkiye’deki yaygın ekonomi tartışması, dünyada olan bitenden bağımsız değerlendiriliyor. Örneğin Türkiye’deki hayat pahalılığı, pandemi sonrası tüm dünyada artan enflasyona bağlanırken Amerika’da en yüksek enflasyon değerinin neden %7.5 olup da Türkiye’de %50 olduğu tartışılmıyor. Buradan hareketle Türkiye’deki istatistikleri dünya ile karşılaştırmanın önemi ortaya çıkıyor.

Toplumlar ülke ekonomilerine ne kadar güveniyor? Türkiye’nin güncel ekonomik durumunu diğer ülkelerinkiyle karşılaştırmak için tüketicinin ülke ekonomisine duyduğu güvene bakmak önemli. Bu noktada “tüketici güven endeksi” ekonominin genel gidişatı ile ilgili önemli bir gösterge teşkil ediyor. Tüketicinin ekonomiye duyduğu genel güvenine ve ileri dönemdeki satın alma eğilimlerine dair veriler sunuyor. Aşağıdaki grafikte belirli ülkeler için OECD tarafından oluşturulan tüketici güven endeksi gösterilmektedir. Araştırmaya göre, Türkiye diğer ülkelerle karşılaştırıldığında olumsuz yönde ayrışıyor. Bu da Türkiye’deki tüketicinin ülke ekonomisinin gidişatına güveninin önemli ölçüde azaldığını işaret ediyor.

Her ne kadar Türkiye 2021 yılında önemli büyüme oranlarını yakalamış olsa da bu büyümenin kitlelere yayılmadığı görülüyor. Özellikle işsizlik ve enflasyonun sebep olduğu gelir kaybının ve artan hayat pahalılığının bu olumsuz ayrışmaya sebep olduğu söylenebilir.

 

TÜİK tarafından açıklanan tüketici güven endeksine bakıldığında, Aralık 2021’de endeksin bir önceki aya oranla 2 puandan fazla düşerek 68.9 seviyesine indiğini görüyoruz. 2022 yılının başında ise endeks tekrar yükselerek Şubat 2022’de 71.2 seviyesine çıkıyor.

Türkiye Raporu olarak her ay yaptığımız anketlerde katılımcılara bugün itibari ile Türkiye’nin ekonomisini nasıl değerlendirdiklerini soruyoruz. Aşağıdaki grafik bu soruya “iyi/çok iyi” cevabı verenler ile TÜİK tüketici güven endeksinin değişimini göstermektedir.

Gerek TÜİK’in “Tüketici Güven Endeksi” gerekse Türkiye Raporu’nun araştırması Mart 2021’den sonra ekonomiye olan güvende ciddi bir düşüşe işaret ediyor. Bu durum 20 Mart’ta Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile TCMB başkanının değişmesi ve akabinde yükselen döviz kuru ile açıklanabilir. Eylül’den Kasım 2021’e kadar olan düzenli düşüşü ise Merkez Bankası’nın Eylül’de faiz indirim döngüsünü başlatmasına bağlayabiliriz.

Türkiye Raporu’nun Şubat 2022 araştırması ise ekonominin “iyi/çok iyi” olduğunu düşünenlerin %10’un altında gerçekleştiğini gösteriyor.

 

Kaynak: OECD, “Consumer Confidence Index”, erişim: 20 Şubat 2022.

https://data.oecd.org/leadind/consumer-confidence-index-cci.htm

TÜİK, “Tüketici Güven Endeksi, Şubat 2022” erişim: 20 Şubat 2022

https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Tuketici-Guven-Endeksi-Subat-2022-45802

 

 

 

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.