Dev Bir Endüstri: Formula 1
Elif Olça Arslantekin
Dünyanın en popüler motor sporlarının başında gelen Formula 1, çok uzun yıllardır tüm dünyada ilgi ile takip ediliyor. Formula 1’de yarışan her takımın belli bir bütçeye sahip olmak zorunda olmasının yanı sıra Formula 1 yarışına ev sahipliği yapabilmek için de her ülkenin FIA’ya yüklü bir meblağ vermesi gerekiyor. Bu miktar her ülke için değişiklik gösterirken 2022’de Türkiye’den istenen rakamın yaklaşık 40 milyon Dolar olduğu ortaya çıkmıştı. Pistler ve organizasyon için harcanan paralar da hesaba katıldığında Türkiye’nin harcaması gereken miktar 48 milyon Dolara kadar çıkıyor.
Dünya çapında yüz milyonlarca seyircisi olan F1, aynı zamanda ülkelerin tanıtımı açısından da çok önemli bir fırsat. Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan ve Azerbaycan gibi ülkeler bu fırsatı kaçırmamak adına ev sahipliği yaptıkları her yarış için 45 ila 55 milyon Dolar arasında değişen paralar ödüyor. Toplamda yıllık 700 milyon Dolar civarında para kazanan Formula 1 yönetimi en az parayı Monako’dan alıyor. Monako 15 milyon Dolar öderken İtalya, yılda iki yarış için toplam 45 milyon Dolar, Fransa ve Belçika 22’şer milyon Dolar ödüyorlar. ABD ile yapılan içeriği gizli anlaşmalardan kaynaklı ABD’nin ödediği miktar bilinmiyor.
Formula 1 yarışları için yapılan ciddi yatırımlara karşın ev sahipliği yapan ülkeler için getirisi de çok fazla. Dünya çapında 200’den fazla bölgede canlı yayınlanan yarışlar yaklaşık 635 saat yayın süresi yaratıyor. Örneğin Meksika Grand Prix, destinasyon tanıtma ve markalama yoluyla Meksika için 5,5 milyar Doların üzerinde MXN küresel medya gösterimi ve 885 milyon MXN medya değeri üretti. Yarış için yurt dışından gelen 200 bin civarında izleyici, toplam yabancı turistlerin yaklaşık %53’ünü oluşturdu. Yarış döneminde, Meksika’nın başkentindeki otellerin doluluk oranı yaklaşık %12 artış gösterdi. Dahası, yarış biletleri haricinde yaptıkları ortalama harcama 1,600 Pound oldu. 2008’deki ilk Grand Prix’lerinden bu yana Singapur, artan turizm gelirlerine yaklaşık 1,4 milyar Dolar katkıda bulunan 450.000’den fazla uluslararası ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.
Her yıl düzenlenen yarışlar sayesinde bir dizi endüstride yeni iş olanakları yaratılırken mevsimlik istihdamın artmasına da kritik bir katkı sağlanıyor. Montreal Grand Prix’i sayesinde Quebec bölgesinde yaklaşık 640 ek iş yaratıldı. Bununla beraber Austin bölgesinde maaşlar için yapılan ödemeler yaklaşık o yıl için 306 milyon Dolar artış gösterdi.
9 yıl aradan sonra 2021 yılında düzenlenen İstanbul Grand Prix’i Türkiye ekonomisine 150 milyon Dolar kazandırırken yaklaşık 500 milyon Dolar da reklam değeri getirdi. Bunun yanında, vergi yoluyla da devletin kasasına 30 milyon Dolar girmiş oldu. 35 bini yabancı olmak üzere yarış haftasında İstanbul’a yaklaşık 190 bin kişi geldi. Dahası, kişi başı ortalama 4000-4500 Euro harcadılar. Böylece dünyanın en pahalı sporlarından olan Formula 1 Türkiye ekonomisine de ciddi katkıda bulunmuş oldu.
Kaynaklar:
Hürriyet, Formula 2’de ayrılık! Cem Bölükbaşı yerine Tatiana yarışacak
Host City, Las Vegas and Madrid in F1 race talks
Takvim, Türkiye, 3 günde Formula 1’den 150 milyon Euro gelir sağladı: Devletin kasasına da 30 milyon euroya yakın para girdi
RacingNews365, How much each circuit on the calendar pays F1
https://racingnews365.com/how-much-each-circuit-on-the-calendar-pays-to-formula-1