Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Deniz Güvenliğinde Büyük Tehdit: Deniz Kazaları

İzel Kocaman

Uluslararası denizcilik gündeminde giderek yaygınlık kazanan bir kavram olan deniz güvenliği (Maritime security), limanlar ve açık denizlere uzanan denizcilik faaliyetlerinin yarattığı doğal ve insanî tehditler ile tehdit algısından uzak olunmayı ifade ediyor. Bu çerçevede denizlerde tehditlerin kontrol altına alınarak güvenli bir alanda düzenin sağlanması, ticaretin kolaylaştırılması, ekolojik dengenin sürdürülmesi hedefleniyor. Hedefleri gerçekleştirebilmek için de denize kıyısı olan devletler arasında teknik bilgi-beceri gerektiren tedbirlere ihtiyaç, deniz güvenliğini küresel ağların oluşumunu destekleyecek biçimde iş birliği ve iş bölümü yapılması gereken bir alana dönüştürüyor. Deniz güvenliğini tehdit eden en önemli unsurlardan biri ise deniz kazaları.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı verileri göre, 2021 yılında 690 deniz aracı kazası meydana geldi. Bu kazalardan 2 bin 97 kişi kişi sağ kurtarılırken 71 kişi hayatını kaybetti. Kayıp olan kişi sayısı ise 30. Tıbbi tahliye gerektiren 156 olaydan 101 kişi sağ olarak kurtarılırken 21 kişi yaşamını yitirdi. 2020 yılında ise 599 deniz aracı kazası meydana geldi. Bu kazalardan bin 445 kişi sağ kurtarılırken 120 kişi ölü olarak bulundu. Kayıp olan kişi sayısı 41 oldu. Tıbbi tahliye gerektiren 174 olaydan 127 kişi sağ olarak kurtarılırken 25 kişi yaşamını yitirdi.

Arama kurtarma gerektiren yasa dışı göçmen sayısı operasyonu 2021 yılında 729 oldu. 18.529 göçmen sağ kurtarılırken 15 göçmen ölü olarak bulundu. 2020 yılında ise gerçekleşen 294 olaydan 9164 sağ olarak kurtarıldı. 45 göçmen ölü olarak bulundu.  Son 4 yılda deniz haydutluğu vakasının hiç yaşanmamasının sebebi olarak denizlerimizdeki sıkı güvenlik önlemleri gösterilebilir.

Avrupa Deniz Kazaları Bilgilendirme Platformu’na göre 2020 yılı; olayların, ölümlerin, yaralanmaların ve kayıp gemi sayılarının istikrarlı bir şekilde azalması sebebiyle olumlu bir yıl oldu. 2837 deniz kazası bildirildi. Bildirilen bu kazalardan 46’sı çok ciddi iken 1567’si az ciddi olarak gerçekleşti. Kazalarda 38 kişi yaşamını yitirdi. Toplamda 675 kişi yaralandı. Yaralanan kişilerden 623’ü gemi mürettebatından iken 39’u yolcu oldu. Geriye kalan 13 kişi ise ne mürettebattan ne de yolculardan. 

Kaynaklar:

Dr. Kenan Şahin, Deniz Güvenliği, Güvenlik Yazıları, No.52, Ekim 2020

https://trguvenlikportali.com/wp-content/uploads/2020/10/DenizGuvenligi_KenanSahin_v.2.pdf

T.C. Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı, Diğer İstatistikler

https://denizcilikistatistikleri.uab.gov.tr/diger-istatistikler

EMSA, Annual Overview Of Marine Casualties And Incidents 2021, Aralık 2021

https://www.emsa.europa.eu/accident-investigation-publications/annual-overview/download/6955/2713/23.html

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.