Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Demir Ağlarla: TCDD İstatistikleri

Meryem Hazal Çamurcu

TCDD, 2017-2021 İstatistik Yıllığı’nı yayınlandı. Raporda personel ve hatlarla ilgili detaylı bilgiler yer alıyor. 

TCDD’nin çalışanlarına baktığımız zaman, personeller arasında en fazla paya sahip olanlar sözleşmeli personeller. 2017 yılından beri verilere bakıldığında sözleşmeli personel hep birinci sırada. İkinci sırada ise daimi işçiler geliyor.  Cinsiyete göre personelle ilgili veriler ise bir hayli şaşırtıcı. TCDD personelinin %95’i erkekken sadece %5’i kadın. Personelin yaş aralığına bakıldığında memurların daha çok 50-59 yaş aralığında olduğu görülüyor. Memurların en az olduğu yaş aralığı ise 30 ve altı. Sözleşmeli personelin en çok bulunduğu yaş grubu ise 40-49 yaş. En az olduğu yaş aralığı ise yine 30 yaş ve altı. Personelin öğrenim durumuna bakıldığında memurlar yüksekokul ve üzeri öğrenime sahip. Sözleşmeli personelin ise yine büyük çoğunluğu yüksekokul ve üzeri öğrenime sahip.

Hat uzunluğuna ilişkin veriler de raporda yer alıyor. Buna göre, 2017 yılında 12.608 kilometre olan hat uzunluğu 2021 yılı itibariyle 13.022’e çıkmış durumda. Demiryolu uzunluklarının illere göre dağılımına bakıldığında Ankara birinci sıradayken Konya ikinci sırada. Üçüncü sırada ise Eskişehir bulunuyor. 

Konvansiyonel hatların (Yüksek hızlı demiryolu hatları dışında kalan hatlar) ve raylarının yaşlarına da raporda yer verilmiş. 0-10 yaşındaki raylar toplamın %61’ini oluşturuyor. 11-20 yaş aralığındaki rayların oranı %27 iken 31+ yaşındaki rayların oranı %7. Yüksek hızlı trenlerde ise 0-10 yaşındaki rayların oranı %63. 

Anahat ve YHT payları da söz konusu raporda var. Buna göre, 2009 yılında %93 oranda anahat bulunurken YHT oranı sadece %7. 2021 yılına gelindiğinde ise oranlar çok değişmiş. 2021 yılı itibariyle anahatların oranı %32 iken YHT oranı %68.

Raporda TCDD’deki kaza türleri ile ilgili veriler de yer alıyor. %40 oranla deray (Trenin en az bir tekerleğinin rayları terk etmesi), kaza türleri arasında birinci sırada. Bunu %27 ile şahıs ve hareket halindeki tren kaynaklı kazalar takip etmiş. Üçüncü sırada ise hemzemin geçit çarpışması geliyor. %12 oranla çarpışma kaza türleri arasında yer alırken son olarak %4 oranla diğer kazalar geliyor. 

Kaynak:

T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü, “2017-2021 İstatistik Yıllığı”, erişim tarihi: 16.09.2022.

https://static.tcdd.gov.tr/webfiles/userfiles/files/istrapor/20172021ist.pdf

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.