Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

“Davamız Gezegenimiz”: Toplumun İklim Değişikliğine Yaklaşımı

Meryem Hazal Çamurcu

İklim krizi son zamanların en çok tartışılan konularının başında geliyor. İnsan faaliyetleri sonucunda sera gazı emisyonlarındaki artış küresel iklim krizinin en temel nedeni. İklim değişikliği sonucunda aşırı doğa olaylarının sıklığında büyük bir artış söz konusu. Yine buzulların erimesi de önemli küresel ısınmanın önemli sonuçlarından bir tanesi. Bu ve benzeri olaylar sonucunda dünyadaki canlı hayat tehlike altında. Ülkemizde son yıllarda sıkça rastlanılan orman yangınları da küresel iklim değişikliğinin bir sonucu. Bu krizin sonucunda tüm hava olaylarının daha şiddetli ve daha sık şekilde yaşanacağı öngörülüyor. Uzmanlar durumun daha kötüye gideceği konusunda uyarıyor. Türkiye için en kötü senaryonun susuzluk olduğu belirtiliyor. 

KONDA’nın İklim Değişikliği Algısı Raporu’nda yer alan en önemli sorulardan biri “Size göre iklim değişikliği şimdi sayacaklarımın hangilerine yol açıyor?”. Türkiye genelinde verilen en yüksek cevap ise %76 ile aşırı sıcaklar. Bunu %69 ile yangın ve %67 ile hava kirliliği takip ediyor. Bu sorunun cevabına %62 sel derken, suların kirlenmesi diyenlerin oranı %57. Bunu %40 ile kasırga, dolu gibi aşırı hava olayları ve yine %40 ile plastik kirliliği izliyor. En düşük oran ise %38 ile erozyona ait.

İklim değişikliğinin sorumlusu olarak kimi gördükleri sorulduğunda toplumun geneli %56 ile büyük şirketleri sorumlu tutuyor. Bunu %49 ile özel sektör/sanayi izliyor. Toplumun %34’ü hükümet ve bakanlıkları suçlanırken %25’i ise gelişmiş ülkelerin hükümetlerini sorumlu tutuyor. Bireyleri sorumlu görenlerin oranı %20, belediyelerin sorumlu olduğunu düşünenler oranı ise %18. Gelişmekte olan ülkelerin hükümetlerini sorumlu görenler %15, Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlar sorumlu diyenler ise %11. En düşük oran ise %2 oranı ile dernekler ve vakıflar. 

İklim değişikliğine daha fazla sebep olan sektörlerin başında %60 ile ağır sanayi (Demir-çelik, çimento vb.) geliyor. Bunu %21 ile enerji sektörü takip ederken %14 ile inşaat, %4 ile ulaştırma ve %2 ile tarım, hayvancılık diğer sebepler olarak görülüyor.

Araştırmada yer alan önemli sorulardan bir tanesi de “İklim değişikliğinin çözülmesinde kimler öncelikle sorumluluk almalıdır?” sorusu. Toplumun %50’si hükümet ve bakanlıklar derken bunu %41 ile büyük şirketler takip ediyor. %29 oranla ise özel sektör/sanayi geliyor. Gelişmiş ülkelerin hükümetleri sorumluluk almalı diyenlerin oranı %27 iken belediyeler diyenler ise %25. Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlar sorumluluk almalı diyenlerin oranı %19, bireyler sorumluluk almalı diyenler ise %18. Gelişmekte olan ülkelerin hükümetleri sorumluluk almalı diyenler ise %15 iken dernekler ve vakıfların sorumluluk alması gerektiğini düşünenlerin oranı %5.

“İklim değişikliğinin çözülmesinde siz sorumluluk almalı mısınız?” sorusuna Türkiye genelinde %83 oranı ile “Evet’’ cevabı gelirken ‘’Beni ilgilendirmez’’ diyenlerin oranı ise %17. Yani, her 4 kişiden 1 tanesi kendisinin de küresel ısınma ilgili olarak bir şey yapması gerektiğini düşünüyor. 

Kaynaklar:

TÜBA, “Orman Yangınlarının İklim Değişikliği Açısından Değerlendirilmesi”

https://www.tuba.gov.tr/files/yayinlar/bilim-ve-dusun/TUBA-978-605-2249-79-6_ch4.pdf

WWF, “İklim Değişikliği”

https://www.wwf.org.tr/ne_yapiyoruz/iklim_degisikligi_ve_enerji/iklim_degisikligi/

TRT Haber, “Doğal Afetler Şiddetlenerek Artacak”

https://www.trthaber.com/haber/turkiye/dogal-afetler-siddetlenerek-artacak-669036.html

KONDA, “İklim Değişikliği Algısı Raporu”

https://konda.com.tr/uploads/konda-iklimdegisikligialgisiraporu-aralik2021-final-0f4b56136ada676fb5d43b7ce0550c9430762ac3bcbffa11476e469bbda930a8.pdf

 

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.