İzel Kocaman
Önümüzdeki birkaç yıl içinde içten yanmalı motorlu otomobillerin yerini alması beklenen hibrit ve elektrikli otomobillerin satışları artmaya devam ediyor. Elektrikli araçların satışları; çevre dostu etkileri, düşük yakıt maliyetine ve konforlu sürüş deneyimine sahip olması gibi özellikleri sebebiyle son zamanlarda büyük ivme kazandı.
Otomotiv Distribütörleri Derneği’ne göre ülkemizde 2020 yılı otomobil pazarında, dünya genelinde artık yavaş yavaş üretimi azalan ve ileride üretiminin tamamen durdurulması planlanan dizel motorlu otomobil satışlarının gerilemesi dikkati çekti. Üreticilerin geçmiş yıllara kıyasla daha az dizel motorlu aracı piyasaya sunduğu gözlemlendi. Benzinli otomobil satışları 2021 yılında, 2020 yılına göre %17,6 artarken oto gazlı otomobil satışları %4,8 ve dizel otomobil satışları %54,1 geriledi. Buna karşılık hibrit otomobil satışları %105,1 ve elektrikli otomobil satışları da %237,2 artış gösterdi. Söz konusu dönemde benzinli otomobillerin payı toplam otomobil satışları içinde %52,1’den, %66,5’e ve oto gazlı otomobillerin payı %4,4’ten %4,5’e yükseldi. Elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı %0,1’den %0,5’e ve hibrit otomobillerin payı da %4’ten %8,8’e çıktı.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2021 yılı verilerine göre, tüm araç tipleri içinde elektrikli araçların en çok satıldığı ülke %86 oranı ile Norveç oldu. Norveç’i sırasıyla %72 ile İzlanda, %43 ile İsveç, %35 ile Danimarka, %31 ile Finlandiya takip etti. Elektrikli araç satın alma eğiliminin Kuzey Avrupa ülkelerinde daha fazla olduğu görülüyor.
Veriler, satışlardaki artış trendinin sürmesine karşın dünyada da henüz yaygınlaşmakta olan elektrikli ve hibrit otomobillerin Türkiye otomobil pazarından aldığı payın henüz düşük seviyelerde olduğuna işaret ediyor. “Yeşil otomobillerin” pazardan aldığı payın, ilerleyen dönemlerde dünyadaki gelişmelerle birlikte daha yüksek seviyelere ulaşması bekleniyor.
%100 elektrikli, yerli otomobil olan TOGG’un yapımı şu sıralar oldukça gündemde. 2018’den bu yana çalışmaları devam etmekte olan TOGG’un ilk olarak C segmentindeki elektrikli SUV’un pazara çıkması planlanıyor. Ardından yine C segmentindeki Sedan ve Hatchback modelleri üretim sırasına girecek. Takip eden yıllarda B-SUV ve C-MPV’nin de aileye katılmasıyla aynı DNA’yı taşıyan ve 5 modelden oluşan ürün gamı tamamlanacak. TOGG, 2030’a kadar tek bir platformdan 5 farklı model üretimiyle toplam 1 milyon adet araç üretmeyi planlıyor. Aracın fiyatı, piyasada kendi segmentindeki araçlarla benzer fiyatta olması bekleniyor.
Kaynaklar:
HedefFilo, Elektrikli Arabanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Anadolu Ajansı, 2021’de elektrikli ve hibrit otomobil satışları katlandı
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/2021de-elektrikli-ve-hibrit-otomobil-satislari-katlandi/2467733#
Ticaret Bakanlığı, Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği 2022 Yılında AB Genelinde Otomobil Satışlarının %7,9 Oranında Artmasını Bekliyor
Canary Media, Chart: Which countries buy the most EVs?
https://www.canarymedia.com/articles/electric-vehicles/chart-which-countries-buy-the-most-evs