Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 5-10 Mayıs 2022 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1500 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.
Özellikle, Pandemi’nin de etkisiyle birlikte son 2 yılda ekonomik kriz zirve yaparken son 11 yılda Suriye Savaşı’ndan kaçıp gelen milyonlarca insanın üstüne Taliban’dan kaçıp gelen Afganlar da eklenince ülke ekonomisi çok etkilendi. Bunun en büyük sebebi, gelenlerin çok büyük kısmının vasıfsız işgücü olması ve sigortasız olarak kaçak çalıştırılmaları. Bu da ülkedeki özellikle işsiz, genç nüfusu vurdu.
Biz de Türkiye Raporu olarak Mayıs ayının ilk raporu için Türkiye’deki sığınmacıların ekonomik hayata olan etkileri konusunda toplumun düşüncelerini sorduk. Toplumun %80’lik ezici çoğunluğu sığınmacıların işsizliğin artmasına sebep olduğunu düşünürken sadece %25’lik kesim işgücü sağladıkları için ekonomiye olumlu katkıda bulunduklarını belirtiyor. Bunun yanında, %81 ise sığınmacılara harcanan paranın ülke ekonomisine yük olduğunu düşünüyor.
Katılımcıların cinsiyetlerine baktığımız zaman, kadınların neredeyse %80’i sığınmacıların işgücü sağladıkları için ekonomiye olumlu katkıda bulunduklarını düşünmezken erkeklerde bu oran %70’lere kadar iniyor. Yaş gruplarında ise 65 yaş ve üstü grubunu dahil etmezsek yaşlara göre bir paralellik olduğunu söylemek yanlış olmaz. Sığınmacıların işgücü sağladıkları için ekonomiye olumlu katkıda bulunuyor görüşünü savunanların en düşük olduğu grup 18-24 yaş grubu iken ikinci sırada ise 25-34 yaş grubu var. Seçmen gruplarını incelediğimiz zaman ise AK Parti seçmeninin neredeyse %40’ı bu görüşü savunurken CHP seçmeninde bu oran %10’lara kadar iniyor. Katılımcıların eğitim seviyesi yükseldikçe “Sığınmacılar işgücü sağladıkları için ekonomiye olumlu katkıda bulunuyorlar” ifadesine katılma oranları düşüyor.
Sığınmacılara verilen yardımlar konusunda AK Parti ve MHP seçmeni de ayrışıyor. AK Parti seçmeninin yaklaşık dörtte üçü harcanan yardımların ülke ekonomisine yük olduğunu düşünürken MHP seçmeninde bu oran neredeyse %90.
Sığınmacıların işsizliğe sebep olduğu düşüncesini en sık dile getirenler %90’a yakın bir oran ile 18-24 ve 25-34 yaş grupları. Seçmen gruplarına baktığımız zaman ise CHP seçmeninin %90’dan fazlası bu görüşü savunurken ikinci sırada ise İYİ Parti seçmeni var. En düşük orana sahip AK Parti’de bu oran %70’lere kadar inerken AK Parti’den sonra MHP seçmeni geliyor. Çalışma durumuna baktığımız zaman ise %90’dan daha büyük bir oran ile öğrenciler başı çekerken ikinci sırada ise işsiz ve iş arıyor grubu geliyor.