Yusufcan Kalkan
İklim değişikliği ve hava olayları son yarım yüzyılda etkilerini epey artırdı. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) raporuna göre, son elli yılda dünyada ortalama her gün iklim (Hava, su) kaynaklı bir doğa olayı meydana geliyor. Bunun yanında, küresel ısınmanın 21. Yüzyıl sonunda %50-75 arasında artacağı öngörülüyor. Buna bağlı olarak da iklim krizi, dünyada insanların en fazla endişe duyduğu sorunlar arasında 8. sırada bulunuyor.
İklim krizi, doğal afetler yoluyla ölümün yanı sıra, bazı bölgeler için yoksulluk, işsizlik ve açlığı da beraberinde getiriyor. Dolayısıyla, iklim değişikliği konusunda en fazla endişeye sahip ülkeler, genel olarak iklim krizinin hızlanmasında en az paya sahip olan ülkelerden oluşuyor.
Ipsos’un 30 ülkede gerçekleştirdiği çalışma kapsamında insanlara iklim değişikliği konusundaki fikirleri soruldu. Buna göre, dünyada insanların yarısı iklim değişikliği konusunda endişe duyuyor. Türkiye’de ise insanların %60’ı iklim değişikliği konusunda yüksek endişeye sahip.
Türkiye’de iklim değişikliğinin etkilerine kısaca göz atmak isterseniz, Türkiye Raporu’nda yayınlanan ve iklim değişikliğinin Türkiye’deki etkilerine dair önemli veriler sunan “Türkiye İklim Değişikliğinden Etkileniyor Mu?” başlıklı makaleye de göz atabilirsiniz. Verilere göre Türkiye, iklim değişikliğine karşı ‘’Savunmasız’’ konumda ve son on yılda ülkede iklim değişikliği sebebiyle yaşanan doğa olayları bir hayli artmış durumda.
Listede iklim konusunda en yüksek endişeye sahip ilk beş ülkenin dördünün Güney Amerika ülkesi olması dikkat çekici. Türkiye ise endişe sırasında 30 ülke arasında 8. sırada. Listede ilk sırada %71 ile Kolombiya geliyor, ikinci sırada %69 ile Şili ve İtalya bulunuyor. Ardından, %68 ile Meksika ve %63 ile Arjantin geliyor. En az endişeye sahip ülke ise %28 ile Çin. İkinci sırada ise %29 ile Rusya takip ediyor. Birleşik Krallık, Almanya ve ABD gibi büyük ve iklim krizinin hızlanmasında etkin olan ülkeler de en az endişeye sahip ülkeler arasında yer alıyor. ABD’de bu oran %38 iken Almanya’da %36, Birleşik Krallık’ta ise %34.
Bunun yanında, dünyada insanların %68’i iklim değişikliği ile mücadele konusunda devletin bir plan ve programa sahip olması gerektiğini düşünüyor. Fakat, insanların sadece %39’u kendi hükümetlerinin iklim değişikliği konusunda belli bir plan ve programı olduğunu düşünüyor.
Türkiye’de ise insanların %61’i iklim değişikliği ile mücadele için hükümetin belli bir plana sahip olması gerektiğini düşünüyor. Ancak, Türkiye’de toplumun sadece %38’i hükümetin iklim değişikliği ile mücadele konusunda belli plan ve programının olduğunu düşünüyor. Bu konuda ayrıca, iklim değişikliği meselesinde Toplumun tutumuna dair 2021 yılında Türkiye Raporu’nda yayınlanan çalışmaya göz atabilirsiniz. Söz konusu çalışmanın sonucuna göre, toplumun %62’si hükümetin iklim değişikliğine karşı halihazırda var olan tedbirlerinin yetersiz olduğu görüşünde. Toplumun %77’si ise iklim değişikliğine karşı hükümetin daha kapsamlı politikalar üretmesi gerektiğini düşünüyor.
Son olarak, dünyada insanların %70’i iklim değişikliği ile mücadelede bireysel çabaların da etkili olacağını ve her bireyin bu bilinçle hareket etmesi gerektiğini düşünüyor. Türkiye’de ise bu oran %69.
Kaynaklar:
Ipsos, “Dünya Günü 2022: İklim değişikliğiyle mücadelede hükümetlerin aksiyonlarına dair algı düşük”
Türkiye Raporu, “Türkiye’nin İklim Değişikliği Tutumu”
https://turkiyeraporu.com/arastirma/turkiyenin-iklim-degisikligi-tutumu-2505/
Türkiye Raporu, “Türkiye İklim Değişikliğinden Etkileniyor Mu?”
https://turkiyeraporu.com/arastirma/turkiye-iklim-degisikliginden-etkileniyor-mu-6628/