Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Amerikan Toplumu Rusya ve NATO Hakkında Ne Düşünüyor?

Uğur Yıldırım

PEW Araştırma Merkezi’nin 6 Nisan 2022 tarihli araştırması kapsamında ABD toplumuna Rusya ve NATO’ya dair görüşleri soruldu. Cevaplar yaş grupları, eğitim düzeyleri, ideolojik yönelim gibi ayrımlara göre farklı alanlarda incelendi. Anket sonuçları Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın etkileriyle tüm gruplarda Rusya’ya karşı olumsuz görüşlerin arttığını gösteriyor. Buna karşın NATO’ya dair olumlu görüşlerde de bir artış görmek mümkün. Kısaca üzerinden geçersek, cinsiyet açısından pek bir fark olmamakla birlikte; yaş arttıkça Rusya’ya yönelik olumsuz ve NATO’ya yönelik olumlu görüşler artmakta. Yaşlı ve orta yaşlı katılımcıların Soğuk Savaş dönemini daha uzun süre deneyimledikleri göz önüne alındığında bu sonucun anlamlı olduğu söylenebilir. 

Bunun dışında Demokratların %78’i NATO’ya olumlu baktığını belirtirken Cumhuriyetçilerde bu oran %55. Veriler, kendini Demokrat olarak tanımlayanların Cumhuriyetçilere göre NATO’ya daha çok güven duyduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, Cumhuriyetçilerin Rusya konusunda Demokratlara göre kısmen daha olumlu bir bakış açısına sahip olduğunu görüyoruz.

İki büyük parti seçmenleri arasındaki görüş farklılığını Cumhuriyetçi Parti’nin geleneksel izolasyonculuğu bağlamında değerlendirmek mümkün. POLITICO dergisinde 2018 yılında yayınlanmış analize göre, Trump’ın seçimi ve dış politikada izlediği yol, bir süre Cumhuriyetçi Parti içinde izolasyoncu olmayan başkanlardan tekrar izolasyoncu pratiğe dönülmesinin bir işareti olarak algılanmıştı. Cumhuriyetçilerin ABD’yi önceleyen dış politika (America First) anlayışı ile “liberal uluslarasıcılık” (liberal internationalism) diye adlandırabileceğimiz düzeni zayıflatmaya yönelik hareket ettiğini söylemek mümkün. 

Eğitim düzeyi kırılımındaki sonuçlar da dikkat çekici. Araştırmaya göre eğitim düzeyi arttıkça NATO’ya olan olumlu bakış ile birlikte Rusya’ya yönelik olumsuz görüş bildirenlerin oranı artıyor. ABD toplumunda NATO’ya yönelik en büyük destek lisansüstü eğitimi almışlardan geliyor. En yüksek eğitim düzeyindeki katılımcıların yüzde 80’i NATO’ya olumlu yaklaştığını ifade ediyor. Bu oran lise ve altı eğitim düzeyinde %59

Benzer şekilde lisansüstü eğitim almış katılımcıların Rusya’ya yönelik “düşmanlık” algısı da lisans mezunu, lise mezunu ve altındaki eğitim düzeyindekilere göre oldukça yüksek. Lisansüstü eğitim seviyesindekilerin %77’si Rusya’yı düşman olarak algıladığını belirtirken bu oran lisans düzeyindeki eğitim seviyesinde %74’e, lise mezunu ve altı eğitim seviyesindeki katılımcılarda ise %63e geriliyor. 

Buna karşılık bütün gruplarda çoğunluğun NATO’ya olumlu baktığının ve Rusya’yı düşman olarak algıladığının da altını çizmek gerek. 

Bir diğer nokta ise Rusya konusundaki olumsuz görüşler arttıkça NATO’ya yönelik olumlu görüşlerin artması. Araştırmadan hareketle NATO’ya olan sempati ile Rusya’ya karşı alınan negatif tutum arasında doğru orantı olduğu söylenebilir. NATO’ya duyulan sempatinin ne ölçüde Rusya’dan gelen tehdit hissiyle şekillendiğini kestirmek güç olsa da araştırmadan NATO’nun Amerikan toplumunda hâlen güven duyulan bir kurum olduğu sonucu çıkarılabilir. 

 

Kaynaklar: 

Hitchcock, William I., et al, POLITICO Magazine, “How the GOP Embraced the World-and Then Turned Away”, erişim 28/04/2022

 https://www.politico.com/magazine/story/2018/07/13/gop-isolationism-trump-eisenhower-219003/

Wike, Richard, et al., Pew Research Center, “Seven-in-Ten Americans Now See Russia as an Enemy.” Pew Research Center’s Global Attitudes Project, , 6 Apr. 2022, 

https://www.pewresearch.org/global/2022/04/06/seven-in-ten-americans-now-see-russia-as-an-enemy/.

 

 

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.