Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Yükselen Enflasyon Dünyada ve Türkiye’de Yaşamı Nasıl Etkiliyor?

Yusufcan Kalkan

Covid-19 pandemisinin ve Rusya – Ukrayna Savaşı’nın etkisiyle enflasyon, özellikle son iki yıldır tüm dünyada ciddi bir sorun haline gelmiş durumda. Fakat, 2020 öncesinde dahi enflasyonun ciddi boyutlara ulaştığı Türkiye’deki güncel enflasyon oranları, şu anda, gelişmiş ülkelerin ve gelişmekte olan ülkelerin enflasyon oranlarıyla kıyaslanamayacak kadar yüksek seviyede.

Türkiye, TÜİK’in verilerine göre, dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ülkeler listesinde 6. sırada. Yüksek enflasyonda Türkiye’nin önünde ise sadece Venezuela, Sudan, Lübnan, Suriye ve Zimbabve gibi üçüncü dünya ülkeleri yer alıyor. Avrupa ülkeleri arasında ise Türkiye açık farkla birinci sırada.

IPSOS’un Mayıs 2022’de yayınladığı güncel ekonomik durum ve yaşam standardı araştırmasına göre katılımcıların %25’i bugünün finansal şartlarında zorlanıyorlar. Araştırma, Türkiye dahil olmak üzere toplam 11 ülkeyi kapsıyor ve yapılan araştırma sonucuna göre, çalışmaya dahil edilen ülkeler arasında toplumların ekonomik anlamda en az zorlandığı ülkeler %16 ile ABD ve Almanya. ABD’de toplumun %57’si ekonomik anlamda gayet rahat olduğunu söylerken %25’lik kesim ise geçinebilecek kadar ekonomilerinin olduğunu belirtiyor. Almanya’da ise toplumun %54’ü kendisini ekonomik anlamda rahat hissederken %28’i ise geçinebildiğini söylüyor. Türkiye’de ise toplumun sadece %10’u ekonomik anlamda kendisini rahat hissediyor. %23’lük bir kesim geçinebilmelerine yetecek düzeyde bir ekonomiye sahip olduklarını düşünürken geri kalan %67’lik çoğunluk ise ekonomik anlamda zorlandıklarını belirtiyor. Türkiye’yi %30 ile İtalya takip ediyor.

Ayrıca, Türkiye’de toplumun %62’si bir sene sonraki yaşam standartlarının bugünkünden daha düşük olacağını düşünüyor. %20’lik bir kesim ise gelecek seneki durumunun bugünkünden pek de farklı olmayacağını düşünürken toplumun sadece %17’si bir sene sonraki yaşam standartlarının bugünkünden daha iyi olacağını öngörüyor. Diğer ülkelere bakarsak, toplumların büyük kısmı yaşam standartlarının değişmeyeceğini ya da daha iyi olacağını düşünüyor. ABD’de toplumun %32’si yaşam standartlarının daha iyi olacağını düşünürken %48’i  aynı kalacağını düşünüyor. ABD’de yaşam standartlarının daha düşük olacağını düşünenlerin oranı ise sadece %20. Bütün bunların yanı sıra, Türkiye’de toplumun %75’i faturalar ve kira gibi temel giderlerini karşılayabilme konusunda yüksek bir endişeye sahip.

Kaynaklar:

IPSOS, “A quarter are struggling financially and public expectations are for further inflation and price rises over 2022

https://www.ipsos.com/en/global-perceptions-of-inflation-2022

TÜİK, “Tüketici Fiyat Endeksi, Mayıs 2022

https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Tuketici-Fiyat-Endeksi-Mayis-2022-45794

ENAG, “ENAGrup Tüketici Fiya Endeksi (E-TÜFE) Mayıs 2022”

https://enagrup.org/

Independent Türkçe, “Türkiye yüksek enflasyonda liderliğe oynuyor… Avrupa ve G20 ülkeleri arasında birinci, dünyada 6’ncı sırada

https://www.independentturkish.com/node/506016/ekonomi%CC%87/t%C3%BCrkiye-y%C3%BCksek-enflasyonda-liderli%C4%9Fe-oynuyor-avrupa-ve-g20-%C3%BClkeleri-aras%C4%B1nda

Egezegen, “Enflasyonun En Yüksek Olduğu Ülkeler (2022)”

https://egezegen.com/ekonomi/enflasyonun-en-yuksek-oldugu-ulkeler/



Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.