Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Uçurum Büyürken: Türkiye’nin En Yoksul İlleri

Yusufcan Kalkan

TÜİK, “Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel Sonuçları, 2021” başlıklı, her mayıs ayında yayınladığı çalışmasını bu yıl 12 Mayıs 2022 tarihinde paylaştı. Söz konusu raporda fert geliri, gelir eşitsizliği ve yoksulluk gibi konular ile ilgili kıymetli veriler var.

Kullanılabilir fert gelir hesaplaması, hanehalkının genel yıllık kazancı, hanehalkının büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak hesaplanır. Söz konusu rapora göre, 2021 yılı için Türkiye’de toplumun ortalama yıllık kullanılabilir fert geliri 37 bin 400 liraydı. Verilere göre, ortalama yıllık kullanılabilir fert gelirin en yüksek olduğu bölge 51 bin 765 lirayla İstanbul olurken İzmir ise 47 bin 595 lira ile ikinci sırada. Ankara ise 46 bin 516 lira ile üçüncü sırada yer aldı. Yıllık ortalama kullanılabilir fert gelirinin en düşük olduğu bölge ise 18 bin 278 lira ile Van, Muş, Bitlis ve Hakkari oldu.

Bir ildeki en yüksek gelire sahip yüzde yirmilik kesimle en düşük gelire sahip yüzde %20’lik kesimin kişi başına kullanılabilir gelir farkını hesaplayarak ortaya çıkarılan ‘’Gelir eşitsizliği’’ hesabına göre Türkiye’de gelir eşitsizliğin en az olduğu bölge 4,1 ile Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli oldu. Bu bölgeyi ise 4,3 ile Zonguldak, Karabük, Bartın ve Bursa, Eskişehir, Bilecik bölgeleri takip ediyor. Bunun yanında, Türkiye’nin ortalaması ise 7,6. Gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu bölge ise 8,2 ile İstanbul. İkinci sırada 7,7 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan yer alırken üçüncü sırada ise 7,2 ile Adana, Mersin var.

Hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50’sine göre hesaplanan yoksulluk verilerine göre, Türkiye’de göreli yoksulluk oranının en fazla olduğu iller %14,4 yoksulluk oranıyla Adana ve Mersin oldu. Bu illeri, %13,7 yoksulluk oranıyla Mardin, Batman, Şırnak, Siirt ve Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan takip ediyor. Göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu iller ise %2,2 yoksulluk oranıyla (Gelir eşitsizliğinin de görece daha az olduğu) Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tuncel oldu. Bu illeri, %6,5 yoksulluk oranıyla Bursa, Eskişehir, Bilecik ve %7,7 yoksulluk oranıyla Gaziantep, Adıyaman ve Kilis takip ediyor.

Kaynaklar:

TÜİK, “Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel Sonuçları, 2021

https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Gelir-ve-Yasam-Kosullari-Arastirmasi-Bolgesel-Sonuclari-2021-45582

AA, “Türkiye’de en yüksek fert geliri İstanbul’da

 https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/turkiyede-en-yuksek-fert-geliri-istanbulda/2585739

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.