Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Türkiye’de Kadınlar Toplumun Neresinde?

Buse Yaşar

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile ilgili olarak, Ipsos Araştırma Şirketi’nin Mart ayında yayınladığı araştırma raporunda yer alan bulgulara göre her 10 kadından 7’si ailesinden veya eşinden izin almadan iş hayatına katılamadıklarını ifade ediyor. Bununla paralel olarak, kadınların %67’si iş hayatında yer bulamadığı, ekonomik bağımsızlıkları olmadığı için ev içi ve dışı konularda söz sahibi olamadığını düşünüyor. Kadınların işe alım konusunda da büyük bir sıkıntı yaşadıkları belirtiliyor. Söz konusu araştırmaya göre, kadınların %65’i işe alımlarda kadınların ayrımcılığa maruz kaldığını belirtirken erkeklerin ise %52’si kadınların ayrımcılığa uğradığını görüşünü paylaşıyor. İş hayatına giriş ile birlikte yeni sorunlar da beraberinde geliyor. Kadınların %’61’i kadınların işte yönetici pozisyonuna terfilerde erkeklerle eşit koşullara sahip olmadığını düşünürken erkeklerde bu oran %48. Yani, erkeklerin de neredeyse yarısı kadınların terfilerde ayrımcılığa uğradığını düşünüyor. Bunun yanında, maaş konusunda da durum farklı değil. Kadınların %55’lik büyük bir kesimi kadınların aynı iş için erkeklerden daha düşük ücret aldığını düşünüyor.

Türkiye’de çözülmeyi bekleyen toplumsal sorunlardan bir tanesi de kadına şiddet. Kadınların %84’ü, erkeklerin ise %68’i  kadına yönelik şiddetin cezasız kaldığını düşünüyor. Bu konuda toplum nezdinde bir mutabakat olduğunu söylemek yanlış olmaz. Buna ek olarak, kadınların erkeklere nazaran çok daha büyük bir aile baskısı ile hayatlarını idame ettirmeye çalıştıkları da toplumun çok büyük bir kesimi tarafından kabul edilen bir durum. Kadınların %84’ü böyle düşünürken erkeklerin de %64’ü bu görüşte. Bütün bunların yanında, toplumsal roller de kadının hayatını zorlaştırıyor. Kadınların en az %74’ü ev içi görev ve sorumluluklar, çocuk bakımı gibi konularda erkeklerin kendilerine yeterince yardım etmedikleri görüşünde. 

Cinsiyet eşitsizliğinin siyasi boyutuna baktığımız zaman ise halkın siyasilere, yasa koyuculara ve uygulayıcılara güvenmediğini görüyoruz. Halkın %85’i mevcut yasal düzenlemelerin yeterli olmadığını düşünürken yine %85’i mevcut yasaların yeteri kadar uygulanmadığından şikayet ediyor. Bunun yanında, %79 ise siyasetçilerin kadınların uğradığı ayrımcılığı önleme konusunu öncelemediklerini düşünüyor.

Kaynak:

Ipsos, 10 Kadından 7’si Eşinden İzin Almadan Çalışma Hayatına Katılamıyor

https://www.ipsos.com/tr-tr/10-kadindan-7si-esinden-izin-almadan-calisma-hayatina-katilamiyor

 

 



Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.