Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Türk Toplumunun Sığınmacılara Yaklaşımı Değişti Mi? 

Yusufcan Kalkan

Ipsos’un Haziran ayında yayınladığı küresel mülteci araştırmasına göre Türkiye’de toplumun mülteci ve sığınmacılara karşı yaklaşımı dünyaya oranla epey olumsuz düzeyde. Bunun altında yatan en büyük sebep ise özellikle son on yılda milyonlarca sığınmacının Türkiye’ye kontrolsüz bir biçimde gelmiş olması.

Toplam 28 ülkede yapılan araştırma sonucuna göre, insanların %78’i savaştan veya zulümden kaçmak zorunda  kalan sığınmacıların diğer ülkelere kabul edilmesi gerektiğini düşünüyor. Sığınmacıların başka ülkeye sığınması konusuda en fazla destek veren ülke %88 ile İsveç olurken İsveç’i %86 ile Brezilya ve %85 ile Polonya takip ediyor. 

Türkiye ise %66 ile sığınmacıların başka bir ülkeye göçmesi meselesine en az olumlu  yaklaşan ülkeler arasında üçüncü sırada. Bunun yanında, 2020  yılından itibaren, Türk toplumunda sığınmacıların başka ülkeye göçme konusundaki olumlu görüş beyan edenlerin oranı azalma eğiliminde. Türkiye’de bu oran 2020’de %77 iken 2021’de ise %70’e düştü. Ankette Türkiye’nin gerisinde ise sadece %64 ile Malezya ve %61 ile Güney Kore bulunuyor. Güney Kore, sığınmacıların sığınma hakkını kesin olarak kabul etmeyen kesimin %33 ile en fazla olduğu ülke. İkinci sırada ise %29 ile Türkiye geliyor.

Araştırmada insanlara ayrıca sığınmacıların bulundukları ülkeye uyum sağlayıp sağlayamacakları konusunda fikirleri de soruldu. Buna göre, ankete katılan insanların %50’si sığınmacıların göç ettikleri ülkeye uyum sağlayabileceğini düşünürken %40 ise sığınmacıların bulundukları ülkeye uyum sağlayamayacağı görüşünde.

Sığınmacıların gittikleri ülkeye uyum sağlayacağını düşünenlerin oranının en yüksek olduğu ülke ise %72 ile Suudi Arabistan. Suudi Arabistan’ı %68 ile Hindistan ve %66 ile Polonya takip ediyor. Sığınmacıların başka ülkeye göç etmelerini %88 ile en çok destekleyen İsveç’te ise bu oranın %41 olması fazlasıyla ironik.

Türkiye ise sığınmacıların uyum meselesine en olumsuz yaklaşan ülke konumunda. Toplumun sadece %25’i sığınmacıların uyum sağlayabileceğini düşünürken %69’luk çoğunluk ise sığınmacıların gittikleri ülkeye uyum sağlayamayacağını düşünüyor.

Türkiye ayrıca entegrasyon için sığınmacılara çalışma izni verilmesi meselesine de en olumsuz yaklaşan ülke. Buna göre, toplumun sadece %33’ü sığınmacıların çalışma iznine sahip olmasına olumlu bakarken %46 ise bu konuya olumsuz yaklaşıyor.

Türkiye ayrıca sınırların sığınmacılara kapatılmasını en fazla  destekleyen ülke konumunda. Buna göre, toplumun %76’sı sınırların göçlere karşı kesinlikle kapatılmasını istiyor. Sadece %21’lik bir kesim sığınmacıların ülkeye girmesine olumlu yaklaşıyor. Bu konuda dünya genelinde sınırların kapatılmasını isteyenlerin oranı %35 iken açık kapı politikasını destekleyenlerin oranı ise %56’dır.

Kaynak:

Ipsos, “Savaş Ya Da Zulüm Durumunda Sığınmacılara Kapılar Açılmalı”

https://www.ipsos.com/tr-tr/savas-ya-da-zulum-durumunda-siginmacilara-kapilar-acilmali

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.