Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 3-7 Şubat 2022 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1500 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.
Geçtiğimiz Ocak ayında İstiklal Caddesi’nde Kürtçe müzik yapan gruba sivil polisin müdahale etmesiyle toplumun Kürtçeye bakışına dair tartışmalar yeniden gündeme gelmişti. HDP İl Eş Başkanı Ferhat Encü konuyu sosyal medya hesabına taşımıştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ise yaptığı açıklamada vatandaşın ve çevredeki işletmecilerin müzik yapan gruptan şikayetçi olduğu için gruba müdahale edildiğini belirtmiş ve “uygulama nedeniyle Kürtçenin yasak olduğuna ilişkin bir algı oluşturulmasını ve konunun bu şekilde yansıtılmasını esefle kınadığını” da açıklamasına eklemişti. Türkiye Raporu olarak Şubat anketimizde katılımcılarımıza kamuya açık alanlarda ve sosyal hayatta Kürtçenin kullanımından rahatsız olup olmadıklarını sorduk.
Anketimiz, toplumun çoğunluğunun kamusal alanda Kürtçenin kullanımından rahatsız olmadığını ortaya koyuyor. Katılımcıların %70’i Kürtçe yazılar görmekten rahatsız olmadığını ifade ederken %81 Kürtçe konuşulmasından, %83 ise Kürtçe müzik yapılmasından rahatsızlık duymadığını dile getirmiş.
Seçmen grupları arasında HDP haricinde, Kürtçenin kamusal alandaki kullanımına en olumlu yaklaşan grup İYİ Parti seçmeni. Son seçimlerde İYİ Parti’ye oy veren katılımcılarımızın %81’i Kürtçe konuşulmasından rahatsız olmadıklarını ifade etmiş. CHP seçmeninin ise Kürtçe yazı ve konuşma konularında beklenenden olumsuz bir tutumda olduğu görülüyor. CHP seçmeni, %25 ile çevrede Kürtçe konuşulmasından en çok rahatsızlık duyan seçmen grubunu oluşturuyor. Bu oranı %22 ile MHP takip ediyor. CHP’ye oy veren katılımcıların %37’si Kürtçe yazılar görmekten rahatsızlık duyduğunu belirtirken bu oran AK Parti seçmeninde bu oran %33 civarında gerçekleşiyor.
Toplumun Kürtçeye bakışını yaş dağılımı üzerinden incelediğimizde Kürtçenin kullanımına en olumlu bakan kesimin gençler olduğu sonucuna varıyoruz. 18-24 yaş aralığındaki genç katılımcıların yaklaşık %91’i Kürtçe yazı görmekten, Kürtçe müzik yapılmasından ve kamusal alanda Kürtçe konuşulmasından rahatsız olmadığını belirtmiş. Kürtçe konuşulmasından en çok rahatsız olan yaş grubunu ise gençliğini 1990’lı yıllarda yaşayan ve şu an 45-54 yaş aralığında olan kesim oluşturuyor.