İzel Kocaman
İlk kez M.Ö. III. yüzyılda Çin’de ortaya çıkan çay, dünyada sudan sonra tüketilen ikinci içecek olma özelliğini günümüze kadar sürdürmüş durumda.
Sabah kahvaltısından gecenin geç saatlerine kadar hemen hemen hayatımızın her anında bulunan çay 7’den 70’e herkesin gözdesi. Bazılarımıza göre milli içeceğimiz olarak adlandıran çay, yalnızca bir içecek değil, aynı zamanda kültür haline gelmiş bir olgu. Yıllardan beri vazgeçilemeyen bu alışkanlık rakamlara da yansımış durumda. 55 ülkenin yer aldığı, kişi başı yıllık en fazla çay tüketen ülke unvanına sahip ülke 3.16 kilogram ile Türkiye oldu. Türkiye’yi 2,19 kilogram ile İrlanda, 1,94 kilogram ile Birleşik Krallık, 1,50 kilogram ile Pakistan, 1,38 kilogram ile Rusya, 1,22 kilogram ile Fas, 1,19 kilogram ile Yeni Zelanda ve Şili, 1,01 kilogram ile Mısır ve 1 kilogram ile Japonya oldu. Kişi başı yıllık çay tüketimi Almanya’da 0,69 kilogram, Amerika Birleşik Devletleri’nde 0,23 kilogram, İspanya’da 0,15 kilogram ve Portekiz’de 0,064 kilogram olarak gerçekleşti. Kişi başı yıllık en az çay tüketen ülke 0,014 kilogram ile Meksika oldu. Bu ülkeyi 0,018 kilogram ile Brezilya ve Kolombiya izledi.
Ülkemizde koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında kahvehanelerin ve çay ocaklarının kapalı olmasına rağmen tiryakilerin çay tüketimi zirveye ulaştı. Türkiye’de kişi başı yıllık tüketim miktarı 3,16 kilogramdan 4 kilograma çıkarken geçen yıl üretilen yaklaşık 280 bin ton kuru çayın tamamı da tüketildi.
Kaynaklar:
Rize Ticaret Borsası, Çayın Tarihçesi
https://www.rtb.org.tr/tr/cayin-tarihcesi
Wikipedia, List Of Countries By Tea Consumption Per Capita
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tea_consumption_per_capita
Milliyet, Pandemide Evde Kalan Çay İçti Tüketim Rekora Ulaştı