Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Orman Yangınları Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 6-10 Ağustos 2021 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1501 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.

IEA Türkiye Raporu ekibi olarak, katılımcılarımız gibi biz de ormanlarımızın cayır cayır yanışını izledik ve bölge halkının mağduriyetine şahit olduk. Öncelikle, yaşananlardan dolayı derin bir üzüntü hissettiğimizi ifade etmek isteriz. 

Tıpkı dünyanın belirli bölgelerinde yağmur ormanları olduğu gibi, Avustralya, Kuzey Amerika ve Akdeniz coğrafyalarında da yangına elverişli ormanlar bulunmakta. İklim değişimiyle beraber, kuraklıkların artacağı ve sıcak günlerde orman yangınlarının daha fazla görüleceği zaten yıllar öncesinden bilimin öngördüğü bir durum. Sivil topluma ve kamu kurumlarına düşen ise bilimin öngördüğü tehlikelere karşı insanları bilinçlendirmek ve gerekli tedbirleri almaktır.  

Ağustos 2021 I. sayımızda katılımcılarımıza yaşanan afetin nasıl yönetildiğine dair bazı ifadelere katılıp katılmadıklarını sorduk.  

“Hükümet yangınla mücadelede başarılı olmuştur” 

Toplam %58 (“katılmıyorum” + “kesinlikle katılmıyorum”) hükümetin yangınla mücadelede başarılı olmadığını düşünüyor. Belediyelerin yetkisinde olmayıp kabinenin yetki alanında bulunan Türk Hava Kurumu ile birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yangın söndürme uçaklarını ihmali ve araç-gereç konusunda yanlış tercihlerde bulunmaları merkezi hükümeti de zor durumda bırakıyor. 

“Yangınla mücadelede diğer ülkelerden yardım istemek Türkiye’yi zayıf gösterir”

Toplam %74 yangınla mücadelede diğer ülkelerden yardım istemenin Türkiye’yi zayıf göstereceği düşüncesine katılmıyor. Zira katılımcılarımız da dünyayı takip ediyor, bizim daha önce başka ülkelere yardım ettiğimizi ve diğer ülkelerin de birbirlerine yardım ettiklerini görüyorlar. Bu bağlamda, diğer ülkelerden yardım istemek zayıflık değil medeniyet emaresi olarak görülüyor diyebiliriz. 

“Belediyeler yangınla mücadelede başarılı olmuştur”

Toplam %63 belediyelerin yangınla mücadelede başarılı olduğunu düşünüyor. Belediyeler öncelikle yerleşim yerlerinden sorumlu kurumlar olarak, orman yangınlarına müdahale için yeterli ekipman bulundurmuyorlar. Buna rağmen hem yangın bölgelerinde hem de büyükşehirlerde seçilmiş belediyeler yetki alanları dışında kalan orman yangınlarına da müdahale için personel ve ekipmanlarını seferber ettiler. Bu vesileyle biz de kahraman itfaiyecilerimizi tebrik ediyoruz. 

“Yangınlar iklim değişikliği nedeniyle çıkmıştır”

Toplam %63 yangınların başlama sebebinin iklim değişikliği olduğunu inandırıcı bulmuyor. Çoğunluğun iklim değişikliğini bir sebep olarak dikkate almaması, iklim değişikliğiyle mücadelede düşünülmesi gereken bir konu. Yangınlar başlamadan önce meteorologlar ve çeşitli dallardan biliminsanları yangın riskinin artık daha yüksek olacağı uyarısını zaten yapıyorlardı. İklim değişimiyle mücadelede Paris Antlaşması’nı imzalamamıza rağmen uygulamaya koymayan bir kaç ülkeden biri olarak, bu yaz yaşanan sel ve yangınları farklı bir pencereden değerlendirmeliyiz. 

“Yangınlar terör saldırısı sonucunda çıkmıştır” 

Büyük çoğunluk (%62) yangınların terör saldırısı sonucu başladığını düşünüyor. Özellikle geçmiş yıllarda birtakım terör örgütlerinin yangınları üstlenmesi sonrası orman yangınlarında akla ilk gelen “terör” olmaya başladı. Bu seneki büyük yangınlarda da medya ve kanaat önderlerinin ilk önce terörü işaret etmesi böyle bir algı oluşturmuş olabilir. Terör örgütlerinin ilişkileri olmamasına rağmen, yaymak istedikleri “korku etkisini” arttırmak için kimi afet veya kaza olaylarını üstlenmeleri zaman zaman görülen bir durum. 

“Hükümet yanan yerlere inşaat yapılmasını önleyecektir”

Hükümetin yangın sonrası yanan yerleri koruma altına alıp inşaat yapılmasını önleyeceğini inandırıcı bulanlar azınlıkta. Toplam %54, hükümetin bunu önleyemeyeceğini düşünüyor. Böyle düşünenlerin, daha önce yaşanmış örnekleri baz aldığı iddia edilebilir. 

 

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.