Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Neden Oy Veriyoruz?

Seçimlere katılım oranlarında Türkiye, dünyada ön sıralarda yer almaya devam ediyor. 2019 İngiltere genel seçimlerinde katılım oranı %67,3, 2016 ABD başkanlık seçimlerinde ise katılım oranı %55,7 seviyesinde kaldı. İsviçre, 2019 seçimlerindeki %45,1’lik katılım oranıyla en düşük katılıma sahip ülkeler arasında girerken Belçika 2019 federal seçimlerinde %88,4’lük katılım oranıyla diğer ülkelerden pozitif ayrıştı. Türkiye ise 2018 genel seçimlerinde %88,2, 2019 yerel seçimlerinde ise %84,4 oranlarıyla seçmen katılımında Belçika haricindeki tüm Avrupa Birliği ülkelerini geride bıraktı. Ülkeler arasında seçimlere katılım oranlarında böylesi büyük farklılıklar görülürken Türkiye’de seçmen davranışını etkileyen faktörleri araştırdık. Araştırma iki başlık çerçevesinde gerçekleştirildi. Bunlardan ilki seçmenin sandığa gitme sebebi, ikincisi ise seçmenin oy verdiği partiyi seçerken neleri dikkate aldığı oldu. Katılımcıların yarısı oy kullanma sebepleri arasında en önemlisinin vatandaşlık görevini yerine getirmek olduğunu ifade etti. Ardından %16,9’la görüşlerinin sandıkta temsil edilmesi ve %16,1’le partisini desteklemek için oy verdiğini ifade edenler geldi. Koşullardan bağımsız olarak oy kullanmayı tercih etmediğini belirtenlerin oranı ise %1,8 seviyesinde kaldı. Bu durumda, geçmiş seçimlerde seçmenin yaklaşık olarak %10’u oy vermek istedi ancak koşulları dolayısıyla veremedi. Rakip parti kazanmasın diye oy verdiğini ifade edenlerin ise 35 yaş altı katılımcılar arasında en yüksek oranda bulunması Türkiye’de yaşanan kutuplaşmanın gelecek dönemlerde de etkisini koruyacağını gösterdi.
oy.jpg
Araştırmanın ikinci bölümünde katılımcılardan verilen ifadelerin oy verdikleri partiyi belirlemelerinde ne kadar etkili olduğunu 1 ile 5 arasında puanlamaları istendi. 4,38 ile partinin genel başkanının en yüksek etkiye sahip olduğu görüldü. Bu sonuç, Türkiye’de kurumlardan ziyade kişiler siyasetinin ön planda yer almasını açıklar nitelikte. Parti seçmenleri özelinde ise %72,2’lik “çok önemlidir” yanıtıyla AK Partililerin genel başkana diğer parti seçmenlerinden daha yüksek önem atfettiği görüldü. CHP seçmeni ise parti tercihlerinde en yüksek etkiye oy verdikleri partinin belediye başkanlarının yaptıkları hizmetlerin sahip olduğunu belirterek diğer seçmen gruplarından ayrıştı.
oy_1.jpg
Oy verilen partinin meclise girme ihtimalinin olması seçeneğinin ikinci sırada yer alması ise %10 ile dünyadaki en yüksek seçim barajı uygulamasının seçmen davranışlarında etkili olduğunu gösterdi. Araştırmada dikkat çeken bir diğer nokta ise genel başkanlar bu denli önem taşırken partilerin sunduğu diğer adayların seçmen kararını en az etkilemesi oldu. Sonuçlar, seçmenin sandığa giderken görüşlerini ifade etmektense görev bilinciyle hareket ettiğini ve kararının büyük ölçüde genel başkan söylem ve aksiyonlarından etkilendiğini gösteriyor. Bu durumda parti oy oranları takibinde genel başkan başarı puanlarının göz önünde bulundurulması önem taşıyor.

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.