Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

NATO Zirvesi ve Kamuoyunun NATO’ya Bakışı

3-4 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen NATO zirvesine İngiltere’nin başkenti Londra ev sahipliği yaptı. Üye ülkeler ittifakın kuruluşunun 70. Yılını kutlamak ve son zamanlarda artan görüş ayrılıklarını değerlendirmek amacı ile bir araya geldi. Türkiye’nin Ekim ayında Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirmiş olduğu Barış Pınarı Harekatı ittifak üyeleri arasında tepkilere neden olmuştu. Yine geçtiğimiz Temmuz ayında Rusya’dan alınan S400 savunma sistemi NATO üyeleri açısından bir güvenlik tehdidi olarak algılanmış, yurtiçinde ise Rusya’nın NATO’ya bir alternatif olabileceği algısını oluşturmuştu.
Tüm bu gelişmeler çerçevesinde Türkiye’nin NATO üyeliği hem yurtiçinde hem de yurtdışında tartışma konusu oldu. Zirve sonrasında üye devletlerin temsilcileri olumlu açıklamalar yapsa da halk nezdinde tartışmalar hala devam etmekte. Yaşanan gelişmeler doğrultusunda İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından Mart 2019da yapılan kamuoyu araştırmasını sizlerle paylaşmak istedik.
IEA’nın 2019 Mart ayında yaptığı araştırmaya göre Türk halkı NATO’nun uluslararası güvenlik açısından rolünü negatif, Türkiye’nin güvenliği açısından rolünü ise tartışmaya açık görünüyor. Aşağıdaki tabloda da görüldüğü üzere halkın 66.2%’si NATO’nun uluslararası güvenlik konusundaki rolünü olumsuz değerlendiriyor. Geri kalan 34.2%’lik kesim ise NATO’yu dış güçlerin Türkiye’nin iç işlerine karışmak için kullandığı bir araç olarak görüyor.
zzzzz.jpg
Tüm bunlara bir arada bakıldığında Rusya, Türkiye’nin NATO ve Amerika Birleşik Devletleri ile olan ittifak koşullarını dengelemesi açısından Türkiye için daha olumlu bir müttefik olarak ortaya çıkıyor. Bunun ana sebebi ise Rusya’nın Türkiye ile olan politikasında Türkiye’nin çıkarlarını koruması için ona diğer ülkelere göre daha fazla alan tanıması. Ancak şunu da belirtmek gerek, toplum açısından Rusya direkt olarak NATO’ya alternatif bir askeri ittifak olarak görülmemekte. Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi toplumun yalnızca 22.1%’i “Türkiye NATO yerine Rusya ile güvenlik işbirliği yapmalı” şeklinde yanıt vermiş. Sonuç olarak tüm bu verilere bakıldığında kamuoyunun konu ile ilgili genel hissiyatı (36.5%) Türkiye’nin ittifakları açısından bir çeşitlendirme yapması. Başka bir değişle beklenti NATO ile askeri ittifak sürdürülürken, NATO’nun taleplerini dengeleyecek şekilde başka ülkeler ile işbirliği yapılması.
nnn.jpg

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.