Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kriz, Kimin İçin?

Umut Yahya Toplandı

Uzun zamandır her gün yeni bir gündeme gözümüzü açsak da hayatımıza en çok sirayet eden  ve değişmeyen gündem enflasyon. Enflasyona bağlı olarak da hayat pahalılığı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son aylarda ısrarla enflasyonun Aralık ayından itibaren düşüş trendine gireceğini vurguluyordu. Bu durum ekonomistler tarafından da bekleniyordu. Nitekim, böyle de oldu. TÜİK’in açıkladığı Kasım ayı enflasyonu %85,51’ken Aralık ayında %84,39 ile 1,12 puanlık düşüş yaşandı. 2021’in Mayıs ayından bu yana ilk kez enflasyon bir önceki aydan daha düşük seyretti. Her ne kadar bu durum hükümet yetkililerince uygulanan düşük faiz politikasının bir sonucu olarak gösterilmeye çalışılsa da kazın ayağı öyle değil. Hükümet politika faizlerini belirlemek noktasında karar verici merci olsa da piyasada aynı faiz oranları geçerliliğini korumuyor. Merkez Bankası bankalara politika faizi olan %9 üzerinden TL satışı gerçekleştiriyor, bankalar ise vatandaşa kredi verirken bu oranın çok üzerinde faiz uyguluyor. Hal böyleyken iktidarın belirlediği faiz oranları özel sektörde karşılık bulmuyor. Aradaki tutarsızlık toplumun geniş kesimlerinin alım gücünde erimeye yol açarken bu politikanın tek kazananı 2022 yılında tarihi karlar yazan bankalar gibi görünüyor.

İçerisinde bulunduğumuz durum enflasyonda düşüş olarak değil, enflasyon artış hızında yavaşlama olarak tanımlanabilir. Bu yavaşlama da baz etkisinden kaynaklanıyor. Geçtiğimiz yıl Kasım-Aralık arası enflasyondaki artış %15, Aralık-Ocak arasında ise %12’ydi. Ancak son açıklanan enflasyon oranındaki düşüş bu dönemde yaşanan radikal artıştan kaynaklanıyor. Önümüzdeki aylarda da bu düşüşün süreceği düşünülüyor. Fakat enflasyon verilerinde yaşanan değişikliğin vatandaşın cebine yansıması kısa vadede mümkün görünmüyor çünkü önümüzdeki aylarda fiyatlarda bir düşüş yaşanmayacak. Sadece fiyatların artış hızında bir yavaşlama gözlenecek. Ne yazık ki, ülkemizdeki hayat pahalılığı sorunu her geçen gün biraz daha kemikleşiyor. Bu noktada toplumsal psikolojinin de etkisinden söz etmek mümkün. Gelişmiş ülkelerde yaşayan toplumlar kriz ortamlarında krizin kalıcı olmadığına inandığı için ihtiyaç dışı harcamalardan kaçınıyor. Talepte yaşanan düşüş arzı etkiliyor ve üreticiler belirli bir süre rekabetçi fiyatlarla çalışmak zorunda kalıyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise süreç tam tersi şekilde ilerliyor. Toplumda krizin kısa vadede çözüleceğine dair inanç zayıf olduğu için fiyatların her geçen gün arttığını ve artmaya da devam edeceğini gören insanlar krizin içinde olsa dahi harcamalarını kısmıyorlar. Toplumun tüketime devam etmesi de üreticiler nezdinde fiyatları aşağı çekmeye yönelik bir refleks oluşturmuyor. Bundan ötürü fiyat artışı bir sarmala dönüşüyor ve gelişmiş ülkelere nazaran içinden çıkılması daha zor bir hal alıyor. 

Kaynaklar:

Independent Türkçe, Enflasyon “Baz Etkisiyle” düşecek ama hayat pahalılığı sürecek

https://www.indyturk.com/node/558241/ekonomi%CC%87/enflasyon-baz-etkisiyle-d%C3%BC%C5%9Fecek-ama-hayat-pahal%C4%B1l%C4%B1%C4%9F%C4%B1-s%C3%BCrecek

Türkiye Raporu, Çöküş mü Yükseliş mi?: Yeni Ekonomi Modeli, Metin Arslan

https://turkiyeraporu.com/arastirma/cokus-mu-yukselis-mi-yeni-ekonomi-modeli-10338/

TCMB, 1 Hafta Repo

https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TR/TCMB+TR/Main+Menu/Temel+Faaliyetler/Para+Politikasi/Merkez+Bankasi+Faiz+Oranlari/1+Hafta+Repo

TCMB, Tüketici Fiyatları

https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TR/TCMB+TR/Main+Menu/Istatistikler/Enflasyon+Verileri/Tuketici+Fiyatlari

Ayrıcalıklı Abonelik

Türkiye Raporu’na Abone olarak her ay Türkiye çapında 1500 kişi ile yapılan anket çalışmalarının sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Tüm sonuçlar parti, yaş, çalışma ve eğitim kırılımlarıyla beraber raporda yer alır. Aşağıdaki farklı paketleri inceleyerek seçtiğinizi satın alın.

İlgili Gönderiler

ABONELİK PAKETLERİMİZİ İNCELEDİNİZ Mİ?

Size uygun paketi seçin, detaylı anket raporları düzenli olarak e-postanıza gelsin.

İNCELE

Önerilenler

Türkiye Raporu mobil uygulamasına abone ol, her ay Türkiye çapında 2000 kişiyle yapılan anket çalışmalarının detaylı sonuçları ayda iki kez cebine gelsin.

Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınıza aşağıdan giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formu doldurun

Şifrenizi kurtarın

Şifrenizi sıfırlamak için aşağıda kullanıcı adınızı ya da email adresinizi girin.