Umut Yahya Toplandı
Katar ev sahipliğindeki 2022 FIFA Dünya Kupası yarın başlıyor. Katar, Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma hakkını ilk kez kazanmakla birlikte FIFA tarihinde bu turnuvayı düzenleyen tek Müslüman ülke olma özelliğini de taşıyor. FIFA, 1930 yılında düzenlenen ilk turnuvadan bu yana 2. Dünya Savaşı’ndan ötürü iptal edilen 1942 ve 1946 turnuvaları haricinde 4 yılda bir olmak üzere 22. Dünya Kupası organizasyonunu gerçekleştiriyor. 211 ülkenin adaylık hakkına sahip olduğu turnuvaya elemeleri geçmeyi başaran 32 takım katılma hakkına sahip.
Bunların yanında, Katar’ın ev sahipliği konusu çeşitli kesimlerde ciddi tepkilere neden olsa da bu durum herhangi bir değişiklik yaratmadı. Verilen tepkilerdeki temel argümanlar Katar’ın Dünya Kupası organizasyonunu yolsuzlukla elde ettiği iddiası ve bölgedeki iklimin spor mücadeleleri için elverişli olmaması. Katar her ne kadar turnuvaya ev sahipliği yapma hakkını elde etmiş olsa da turnuvaya rağbet gösterileceği konusunda ciddi endişeler var. Katar’ın bu duruma önlem almak için binlerce Pakistanlı taraftar kiraladığı, kiralanan Pakistanlılara günde 3 öğün yemek ve 10 Dolar yevmiye verilirken farklı ülkelerin bayrakları ve formaları da dağıtıldığı iddia ediliyor. Diğer taraftan bazı İngiliz vatandaşlardan da gidiş dönüş uçak bileti, 5 yıldızlı konaklama ve günlük 105 Dolar ücret karşılığında Katar ve turnuva süreci hakkında sosyal medyada olumlu yorumlar yazılmasının talep edildiği öğrenildi. Aynı zamanda kendi ülkesindeki vatandaşlara içki yasağı uygulayan Katar, turnuva süresince taraftar alanlarında içkiyi de serbest bıraktı. Bu uygulamaların Dünya Kupası’na beklenen ilgiyi yaratıp yaratmayacağı ise merak konusu.
Dünya Kupası organizasyonunu yapma hakkını 2010 yılında elde eden Katar’da aynı yıl başlayan stadyum inşaatları 2022’nin ilk aylarına dek devam etti. Bunun yanında, Katar’ın Dünya Kupası için harcadığı meblağ olan 220 Milyar Dolar, turnuvanın düzenlenmeye başladığı 1930 yılından bu güne dek bir ülkenin kasasından çıkan en yüksek tutar. Örnek vermek gerekirse; turnuvanın bir önceki ev sahibi olan Rusya 11.6 Milyar Dolar harcarken 2006 yılında Almanya ise 4.3 Milyar Dolar harcamıştı. Turnuva’nın 1994 yılındaki ev sahibi ABD’nin Dünya Kupası’na ayırdığı bütçe ise yalnızca yarım Milyar Dolardı. Turnuva bütçelerindeki en büyük gider kaleminin inşaat maliyetleri olduğu göz önünde bulundurulursa ABD ve Almanya gibi kendisine ait bir spor tarihi olan ve altyapı yatırımlarını tamamlamış ülkelerin daha düşük maliyetle bu işin altından kalkması oldukça doğal.
Turnuva için 12 adet stadyum inşa eden ve seleflerine nazaran 220 Milyar Dolar gibi devasa bir tutar harcayan Katar için Dünya Kupası’nın önemi büyük ancak 2022 Dünya Kupası yalnızca bu istatistiklerle anılmayacak. Bu inşaat seferberliği sürecinde hava koşullarına rağmen işçilere dayatılan ağır çalışma koşulları ve yetersiz güvenlik önlemleri sebebiyle neredeyse tamamı yurt dışından gelen 6500’ün üzerinde işçi hayatını kaybetti. Bu konuyla ilgili olarak, Danimarka Milli Futbol Takımı, bu konudaki duruşunu belli etmek üstünde ”Herkes için İnsan Hakları” yazılı siyah forma giymek istedi ancak FIFA’dan bu konuda onay çıkmadı. Muhtemelen tarih, Katar ev sahipliğinde düzenlenen 2022 Dünya Kupası’nı en yüksek maliyetli, en az ilgi gösterilen ve en kanlı Dünya Kupası olarak yazacak.
Kaynaklar:
Wikipedia, FIFA Dünya Kupası
https://tr.wikipedia.org/wiki/FIFA_D%C3%BCnya_Kupas%C4%B1
Wikipedia, 2022 FIFA Dünya Kupası
https://tr.wikipedia.org/wiki/2022_FIFA_D%C3%BCnya_Kupas%C4%B1
Anadolu Ajansı, Katar: 2022 Dünya Kupası için Gerekli Güvenlik Hazırlıkları Tamamlandı
OdaTV, En Kanlı Dünya Kupası: Katar’daki Hazırlık Çalışmalarında 6500 İşçi Öldü