Yayınlanan araştırma sonuçları İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 5-9 Ocak 2023 tarihinde Türkiye çapında 26 ilde 2000 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucudur.
Türkiye’de emeklilik yaşı, son dönemde gündemde en çok yer eden konulardan biriydi. Bu düzlemde, biz de Türkiye Raporu olarak konuya eğilmiş, ağustos ayı birinci raporumuz için katılımcılarımıza emeklilik yaşı hakkındaki görüşlerini sormuştuk. Katılımcıların %73’ü emeklilik yaşının düşürülmesi gerektiğini düşünürken %21’lik kesim ise emekli yaşının normal olduğunu belirtmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 2019’da yılında yaptığı konuşmada “İskandinav ülkelerinin erken emeklilik sistemi yüzünden battığını, hükümetin emeklilik yaşını düşürmek gibi bir planı olmadığını” vurgulamıştı. Buna karşın, aradan geçen yaklaşık bir seneden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan EYT’lilere bekledikleri müjdeyi verdi ve yaş sınırı olmadan, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayan yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olacağını açıkladı.
Toplumda hükümetin yeni açıkladığı EYT düzenlemesiyle ilgili bir kafa karışıklığı söz konusu. Çoğunluk yeni düzenlemeyle birlikte EYT’lilerin hakkını aldığını düşünüyor. Öte yandan, bu düzenlemenin çalışanların üzerine haksız bir yük bindirdiğini düşünenler de çoğunlukta. Bunun yanı sıra, hükümetin bu kararı almasında muhalefetin ve kamuoyu baskısının etkili olduğu da toplum nazarında kabul gören bir görüş.
Sunduğumuz ifadeler arasından en yüksek oranda kabul edilen görüş “Hükümetin bu kararı almasında kamuoyu baskısının etkili olduğu görüşü” oldu. %72 oranında çoğunluk kamuoyu baskısının etkisi konusunda hemfikir. Muhalefetin baskısının etkili olduğu görüşü ise kamuoyu baskısı görüşüne kıyasla %59 ile 13 puan daha az destek gördü. Bununla birlikte, her on katılımcıdan yaklaşık altısı (%61) EYT’lilerin hakkını aldığını düşünüyor.
Maaşlı devlet çalışanları haricinde bütün istihdam gruplarında yeni düzenlemenin çalışanların üzerine haksız bir yük bindirdiğini düşünenler çoğunlukta.