14 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek olan gelen 2023 Genel Seçimleri’nde 64 milyon vatandaş oy kullanabilecek. Bu 64 milyon seçmenin yaklaşık %20’sini 18-30 yaş aralığındaki genç nüfus oluşturuyor. Bu grubun içerisindeki 5 milyon kişi ise ilk kez oy kullanacak.
Gençler dünya görüşleri ve yaşanan sosyal, politik olayalar karşısındaki tutum ve davranışları bakımından ileri yaş gruplarından bariz bir biçimde ayrışıyor. Biz de Türkiye Raporu olarak bu ayrışmanın boyut ve biçimlerini daha detaylı inceleyebilmek adına periyodik olarak araştırma yapıyoruz. Gençlik Gündem Raporu Nisan araştırmamızda gençlere seçim güvenliği hakkındaki görüşlerini sorduk.
Gençlerin %79’u seçim güvenliğini arttırıcı bir unsur olarak parmak boyası uygulamasına geri dönülmesi gerektiğini düşünürken %21 seçim güvenliği ile ilgili önlem alınmasına gerek olmadığı görüşünde.
Aynı soruyu cinsiyet kırılımında incelediğimizde kadınların erkeklere kıyasla seçim güvenliğini daha çok dikkate aldığını fark ediyoruz. Kadınların %80’i parmak boyası uygulamasına geri dönülmesi gerektiğini ifade ederken bu oran erkeklerde %76’ya düşüyor.
Gençler arasında seçim güvenliği açısından parmak boyası uygulamasını en az destekleyen grup %75 ile 18-20 yaş grubuyken 21-23 yaş grubu %81 ile bu uygulamaya dönülmesini en çok destekleyenler. 24-30 yaş grubu ise benzer oranlar ile ortalamayı yansıtıyor.
Araştırmamızda eğitim seviyesi arttıkça seçim güvenliğine dair kaygının da yükseldiğini gördük. İlkokul ve altı eğitim seviyesindeki gençlerin yalnızca %62’si seçim güvenliğinin yetersiz olduğunu düşünüp parmak boyası uygulamasına geri dönülmesi gerektiğini ifade ediyor. Aynı oran Üniversite ve Lisansüstü eğitim seviyesindeki gençlerde ise %82’ye çıkıyor.