11 Mayıs Pazartesi günü AVM’lerin tekrardan ziyarete açılması ile birlikte ülkemiz normalleşme sürecinin ilk adımını attı. Bunun dışında berber/kuaförlerin açılması ve bazı şehirler için şehirlerarası seyahat yasağının kaldırılması kararını yine Cumhurbaşkanı Erdoğan 4 Mayıs günü yaptığı konuşmasında duyurmuştu. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hüseyin Altaş, AVM’lerin açılması ile birlikte ilk üç gün toplamda yaklaşık 3 milyon 400 bin ziyaretçi olduğunu açıkladı. Yine Altaş’ın açıkladığı verilere göre salgın öncesi dönemde Türkiye’de günlük AVM ziyaretçi sayısı 6,5 milyon civarıydı. Bir önceki anketimizi 4 Mayıs günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AVM’lerin 11 Mayıs tarihinde yeniden açılacağı kararını açıklamasından önce yapmıştık. Bu ankette katılımcılara AVM ziyareti, toplu taşıma kullanımı ve uçak seyahati gibi aktiviteleri salgın öncesi döneme göre ne sıklıkla yapmayı düşündüklerini sormuştuk. Katılımcıların önemli bir bölümü sayılan aktiviteleri eskisinden daha az yapmayı düşündüklerini belirtmişti. Normalleşme sürecinin başladığı 11 Mayıs haftası vatandaş bu aktivitelerin hangilerini yaptı, araştırdık.
Katılımcılara “Geçtiğimiz hafta sayacağım aktivitelerden hangilerini yaptınız?” sorusunu sorduk ve yukarıda belirtilen beş aktiviteyi yapıp yapmadıklarını belirtmelerini istedik. Genel sonuçlara baktığımızda katılımcıların büyük bir kısmının sayılan aktiviteleri yapmadığını görüyoruz. %27,2 ile “Berber/Kuaföre gitmek” en çok yapılan aktivite olarak karşımıza çıkarken, işe gittiğini belirten katılımcıların oranı %15,8 oldu. Katılımcıların %11’i toplu taşıma kullandığını belirtti. AVM ziyareti yaptığını yaptığını belirten katılımcıların oranı %7 olurken, katılımcıların yalnızca %4,2’s, şehir dışına seyahat ettiğini belirtti. Son olarak katılımcıların %26,4’ü sayılan aktivitelerden hiçbirini yapmadığını ifade etti.
![](https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5def7d3669112a4a8b66ffa3/1590053907815-IXPS0O1EVCZGNW0SASVB/ke17ZwdGBToddI8pDm48kJK4Mm1kch8SFO9ZNkN1NT97gQa3H78H3Y0txjaiv_0fDoOvxcdMmMKkDsyUqMSsMWxHk725yiiHCCLfrh8O1z5QHyNOqBUUEtDDsRWrJLTmFk_H6M1tkD9NpL7mXac0oVSXdFfjxR5AjcLwGSebOiGBsFzzcw3xKxvyC_6CFFG_/image-asset.jpeg)